Pääkirjoitus

Pie­nil­lä asioil­la iso vai­ku­tus

Kunnat voivat vaikuttaa asukkaiden viihtyvyyteen monella tavalla. Yksi helpommista ja halvimmista keinoista on tarjota asukkaille hyvät harrastusmahdollisuudet.

Rahat eivät riitä ja velvoitteet kasvavat. Tämän todellisuuden äärellä painii kunta jos toinenkin. Valtionosuuksia ei heru, mutta vastuut kasvavat. Leikkuri leikkaa ja elämä on entistä vaikeampaa. Vai onko?

Talous sanelee tietysti paljon – melkeinpä kaiken, eli palveluita tuotetaan tasan sen verran mihin rahaa riittää. Mutta pienillä valinnoilla voi tehdä paljon. Tässä lehdessä on liikunnallista juttua sekä ala- että yläjuoksulta jokivartta, joissa pohditaan muun muassa sitä mitä kunta voi asukkaittensa eteen tehdä.

Siikajoella noudatetaan edelleen vuosia sitten kuntaa johtaneet Kaisu Tuomen oppeja siitä, että se mitä tahansa meillä on, siitä pidetään huoli, ja tehdään asiat niin hyvin kuin se on suinkin mahdollista. Pienet kunnat eivät voi edes unelmoida jäähalleista tai uimahalleista, mutta muulle harrastamiselle on tarjottava niin hyvät edellytykset sekä kesällä että talvella. Jos on lunta ja pakkasta, vedetään ladut ja jäädytetään kentät, pidetään valaistus kunnossa ja niin edelleen.

Kuluva talvi on ollut talviurheilun kannalta melkein mahdoton. Pakkaspäiviä on yksi siellä, toinen täällä ja muutoin on kärvistelty plussan puolella vesisateessa. Vaikea siinä on latupohjia tehdä tai kaukaloa jäädyttää.

Mutta hatunnosto siitä, että yrityksestä eivät asiat jää kiinni. Jokainen euro kuntalaisen liikkumiseen on ainakin kaksi euroa tulevaisuuden hyvinvointiin ja sote-kuluista pois.

Ja kuten Siikajokilaakson liikuntakampanjakin osoitti, jokivarressa halutaan pitää itsestä huolta. Kuntokortteja palautettiin meille sadottain, eli menojalka vipattaa vuodesta toiseen mahtavasti.

Ja loppuun vielä maittakoon, että jokainen kampanjan arvonnassa voittanut, saa palkinnon postitse kotiinsa.