Pihan täy­del­tä monen sortin eläimiä – Eeron 4H-yri­tys vetää kä­vi­jöi­tä ympäri maa­kun­taa

Eero Sallinen hankki vuohia kotieläinpihaa varten. Seurallinen Martti-pukki ottaa tarjotun makupalan mielihyvin vastaan. Sallisen perheen omat kanat ovat seuranneet silmä tarkkana kotipihan vilkasta elämää. Varta vasten kaivetussa lammikossa uiskentelee pari nuorta hanhea ja ankka. Lammen keskellä olevan saaren nimi on Höyhensaari. Vuohipukit Martti ja Startti ovat isä ja poika. Komeasarviset eläimet ovat Eero Sallisen suosikkeja, vaikka ne pitävät aitoja pilkkanaan. Eeron oma hevonen Ulla on kiltti ja rauhallinen. Lapset pääsevät Ullan selkään. Portti eläinten Höyhensaarelle. Vuohet ja hanhet viihtyvät vierekkäin, ja joskus vuohet karkaavat kyläilemään siipiveikkojen puolelle. Martti-pukilla on komeat sarvet. Eeron oma suomenhevostamma Ulla (takana) sai kesäksi lämminveristä seuraa. Kanojen puuhia on mukava seurata.
Eero Sallinen hankki vuohia kotieläinpihaa varten. Seurallinen Martti-pukki ottaa tarjotun makupalan mielihyvin vastaan.
Eero Sallinen hankki vuohia kotieläinpihaa varten. Seurallinen Martti-pukki ottaa tarjotun makupalan mielihyvin vastaan.
Kuva: Kirsi Junttila

Kyyhkyset kujertavat, kalkkuna klukluttaa, lampaat määkivät, kissat miukuvat ja hevonenkin hirnahtelee. Väliin kukko kiekaisee isännän äänellä ja hanhi kaakattaa vielä nuoren linnun vienolla tyylillä. Komeasarviset vuohet tyytyvät mutustamaan ruokaansa parta väpättäen ja seuraamaan tapahtumia laiskan kiinnostuneina.

Tällainen määrä eläimiä – ollaanko jossain eläintarhassa?

Ei ihan, mutta melkein. Eläimet ovat Eero Sallisen kotona Siikajoenkylän Martikkalantiellä, jonne hän on rakentanut kotieläinpihan.

– Joskus on käynyt mielessä, että voisi perustaa kotieläinpihan. Mutta ajattelin, että se on mahdotonta, Eero kertoo.

Ajatus alkoi kasvaa aitauksiksi ja eläimiksi Duunirallin ansiosta. Rallin yhdessä pisteessä 4H-yhdistys esitteli toimintaansa, ja kertoi muun muassa 4H-yrityksen perustamisesta sekä mitä tukia nuori yrittäjä voi hakea.

Keväällä Eero alkoi esitellä ideaansa vanhemmilleen, joita idea ei yhtään innostanut. Aikansa vastustettuaan hekin lopulta lämpenivät yritysajatukselle ja liittyivät Eeron tukijoukkoihin.

Kotieläinpiha suunniteltiin tarkasti ja toukokuussa pistettiin hihat heilumaan. Perheen ja kaverien voimin pihasta siivottiin vanhat romut pois, hankittiin soraa ja aloitettiin aitausten rakentaminen.

Kaivinkoneella kuopaistiin varta vasten lammikko hanhille ja ankoille, ja lammen keskelle kasattiin pieni saari. Pihan perälle tuotiin pari siirrettävää hyyskää ja käsienpesupiste. Lapsille hankittiin keinuja ja polkuautorata.

Kotieläinpihan portit Eero avasi 6. heinäkuuta. Suosio yllätti iloisesti; viime perjantaihin mennessä eläimiä oli käynyt katsomassa jo yli 100 henkeä. Eivätkä he olleet sukulaisia tai naapureita, vaan ennestään outoja kävijöitä muun muassa Pattijoelta, Lumijoelta ja Tyrnävältä. Kokkolastakin on väkeä tulossa.

– Ajattelin, että kävijät olisi Siikajoelta. Ettei kauempaa kiinnostaisi lähteä, mutta kauempaa on tultu. Vielä ei ole tuttuja käynyt, Eero kertoi perjantaina.

Yritys toimii ainakin heinäkuun 25. päivään saakka. Jos asiakkaita riittää, aikoo hän pitää eläinpihaa auki vielä elokuun puolellakin.

– Jos vaikka päiväkotiryhmät ja koulu kiinnostuvat, hän pohtii.

Eläimiä pihassa on kaikkiaan yli 40 päätä aina kyyhkysestä hevoseen. Osa on ollut Sallisilla ennestään, mutta uusiakin on yritystä varten hankittu, kuten kalkkuna, hanhet, vuohet ja toinen hevonen. Kissa pyöräytti pentuja juuri sopivasti kuukautta ennen avauspäivää.

– Kissanpennut ovat kaikkien suosiossa, naurahtaa Eero.

Hänen omia suosikkejaan ovat vuohet, kalkkuna ja kyyhkyt. Tosin kalkkuna osaa pitää melkoista messua ja vuohet karkailevat, mutta eihän kukaan ole täydellinen.

Itselleen kesätöitä järjestänyt Eero on samalla antanut tekemistä myös sisaruksilleen, jotka hoitavat kioskia ja myyvät pääsylippuja. Takana on suurena tukena äiti.

– Koko perhe on ollut auttamassa. En olisi yksin saanut tämmöistä määrää hoidettua, Eero sanoo.

Kun portit syksyllä suljetaan, on edessä vaikea tehtävä. Suurin osa eläimistä on luultavasti myytävä uusiin koteihin, sillä kaikille ei Sallisten kotipihassa ole tilaa.

– Myydään jos raskii, eläimiin kiintynyt Eero naurahtaa.