Kolumni

Polttomoottori ei ole ongelma

Keskustelu ilmastonmuutoksesta ja sen vastaisesta taistelusta on hallinnut otsikoita jo pitkään. Varsin yksimielisiä ollaan siitä, että nykyinen nopea ilmastonmuutos on totta ja ihmisen aikaansaannosta. Sen torjuntakeinoista ei olla yhtä yksimielisiä, vaan asiasta on monenlaisia mielipiteitä ja mielikuvia. Valitettavan usein takerrutaan lillukanvarsiin sen sijaan, että etsittäisiin todellisia ratkaisuja.

Ilmastonmuutosta ei pysäytetä lopettamalla maidonjuontia tai lihansyöntiä eikä edes lopettamalla lentämistä tai autolla ajamista. Ilmastonmuutos pysäytetään vain lopettamalla fossiilisten polttoaineiden käyttäminen. Paljon parjattu auton polttomoottori ei itsessään ole ongelma, vaan sen polttoaine, fossiilisesta öljystä tehty bensiini tai diesel.

Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi meidän pitää luopua fossiilisesta kivihiilestä, öljystä ja maakaasusta. Ne pitää korvata uusiutuvilla vaihtoehdoilla. Suomessa voidaan kulkea kehityksen eturintamassa, koska meillä siihen on parhaat tekniset edellytykset. Meillä on mahdollisuus todelliseen energiavallankumoukseen, kun alamme tuottaa uusiutuvia polttoaineita tuuli- ja aurinkosähköllä.

Tarvittavan tekniikan kehityksessä ollaan Suomessa pitkällä. VTT uutisoi marraskuussa tekniikasta, jolla voidaan tuottaa vedestä vetyä aurinko- tai tuulisähkön avulla erinomaisella hyötysuhteella. Vety voidaan varastoida sellaisenaan ja muuttaa sähköksi polttokennolla. Siihen voidaan lisätä esimerkiksi teollisuudessa tai maatiloilla syntyvää hiilidioksidia, jolloin saadaan metaania tai erilaisia nestemäisiä polttoaineita.

Edellä kuvatulla tekniikalla voidaan ratkaista tuuli- ja aurinkosähkön varastointiongelma. Metanointiteknologialla valmistettuja nestemäisiä polttoaineita voidaan käyttää nykyisissä autoissa ja niiden jakelu onnistuu nykyisen jakeluverkoston kautta. Vanhat autot voidaan käyttää loppuun ja uusia aikanaan. Sähköautojen vaatimaa latausverkostoa ei tarvitse rakentaa yhdellä kertaa vaan vähitellen. Rahaa säästyy sekä yksityisiltä että yhteiskunnalta.

Suomessa ollaan ehkä kaikkein pisimmällä maailmassa näiden tekniikoiden kehittämisessä. Asialla on monia yksityisiä ja julkisia toimijoita. Uusiutuvien polttoaineiden valmistustekniikoiden kehittämisessä ja valmistamisessa on ainesta maamme uudeksi menestystarinaksi. Siinä sivussa voidaan pysäyttää ilmastonmuutos ja pelastaa maailma.

Matti Leiviskä