Tunnustusta aktiivisille kyläläisille: Re­von­lah­ti on maa­kun­nan vuoden kylä

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pöyryn lai­te­vi­ka vir­ta­pii­kin takana

Viime keskiviikkona voimakas sähköverkon ylijännitepiikki tuotti vahinkoja noin 180 kuluttajalle Revonlahdella ja Siikajoenkylällä. Virtapiikki rikkoi muun muassa lypsyrobotteja ja kodinkoneita. Syytä selvitellyt verkkoyhtiö Elenia sai paikannettua jännitepiikin lähettäjäksi Pöyryn voimalan, jonka omistaa Koskienergia Oy.

Koskienergian toimitusjohtaja Hannu Ruotsalaisen mukaan Elenian sähköverkossa on ollut ilmeisesti ukkosen aiheuttama häiriö, joka on laukaissut sähköasemalla olevan vikakytkimen pois päältä, kuten pitääkin. Jostain syystä Pöyryn voimalalla suojaus ei toiminut eikä irrottanut voimalaa verkosta. Voimala syötti verkkoon tuottamaansa sähköä, jonka vuoksi alueelle syntyi ylijännitettä.

Ylijännitepiikkejä sähköverkkoon pääsee erittäin harvoin.

– On äärimmäisen harvinaista, että suojaukset pettää. Ne testataan säännöllisesti, viimeksi Pöyryllä on testattu vuonna 2014, Ruotsalainen kertoo.

Nyt Pöyryllä selvitellään, miksi suojaus ei toiminut ja onko voimalassa mahdollisesti tapahtunut muutakin vahinkoa. Voimala on pysähdyksissä, kunnes viat on löydetty, laitteet korjattu ja testattu. Sen jälkeen toiminta jatkuu entiseen tapaan.

Vian korjaamiseen voi mennä kuukausikin ja seisokki tuottaa Koskienergialle joka päivä tappiota. Yhteissumma kohoaa huomattaviin summiin.

– Puhutaan kymmenistä tuhansista, Ruotsalainen antaa karkean arvion.