Pulk­ki­la-päi­vien toria helli aurinko ja mukava ohjelma –Kun­nan­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja kan­nus­ti roh­kei­siin ko­kei­lui­hin

Siikalatva/Pulkkila
Pressan Katti sai lapset ja lapsenmieliset viihtymään. Pressan Katin ilmoille päästämät saippuakuplat ilahduttivat. <p>Pressan Kattia ei helle haitannut, vaan meno oli vauhdikasta. </p> Pressan Katti teki ilmapallokoiran jonka lupasi lapselle joka laulaa Tuiki, tuiki tähtönen-laulun Sara Långströmiltä laulu sujui. Pressan Katin muotoilemille ilmapallohahmoille oli innokkaita ottajia. Pulkkila-päivien torilla oli mukavasti väkeä. Eturivin paikat,  esiintymispaikan edessä olivat suosittuja. Torin reunalla oli auringolta suojaa tuonut teltta. Veijo Riikonen vihtoi leikillisesti Pirkko Kivikankaan. Emma Hatunen, Miina Hietala, Sara Långström, Minja Siekkinen, Miko Långstöm ja Luka Långström leikkivät hauskoja laululeikkejä Ulla Törmäkankaan ohjauksessa. Siikalatvan urheiluautoilijoiden kuulumiset kiinnostivat aikoinaan rallipoluilla kurvannutta Pekka Mällistä. Tilannetta valotti Jere Ohenoja. Siikalatvan kunnanhallituksen puheenjohtaja Seija Junno avasi Pulkkila-päivien toritapahtuman nostaen esiin uusia näkökulmia Siikalatvan kehittämiseen. Oulussa lomalla olleen nurmijärveläisen Pertun perhe huomasi valtatieltä, että Pulkkilassa on esillä pelastuslaitoksen kalustoa. Perttu ihmetteli , millainen turvavyö potilaspaikalla on. Pauliina Isoviita piti juhlapuheen Pulkkila-päivien viettäjille. Kotitilansa pitoa jatkava Isoviita kannusti käyttämään paikallisia palveluita. Antero Hyytinen kertoi, ettei ole kävellyt koskaan Matti Takalon myyntipisteen ohi, vaan aina on tapahtumista tullut ostettua jotain Takalon tekemiä käsitöitä. Tällä kertaa hän osti kenkärengin. Siikalatvan Hevosurheilijoiden pisteessä tehtiin lapsille kasvomaalauksia. Erja Ojakoski maalasi Enni Pihkakosken ja Johanna Manninen Eetu Pihkakosken poskeen kivan kuvion. Torille oli tultu tapaamaan tuttuja, seuraamaan ohjelmaa ja tekemään pieniä ostoksia. Porinoilla Eeva Hyvönen, Eeva Hyvönen, Eeva Virkkunen ja Aino Tahvola. Aaro Asikainen oli tullut Pulkkila-päiville Kestilästä vaimonsa tekopitäjään karaoken innoittamana. Helmi ja Aaro käyvät yleensä aina Pulkkila-päivillä.
Pressan Katti sai lapset ja lapsenmieliset viihtymään.
Pressan Katti sai lapset ja lapsenmieliset viihtymään.
Kuva: Sari Kihnula

Siikalatvan kunnan kesän 2019 pitäjäpäiväkierros on tehty. Tänään oli vuoro kokoontua Pulkkilassa kunnantalon pihapiiriin viettämään toritapahtumaa. Nähtävää ja koettavaa riitti kaikenikäisille, kun ohjelmaa oli tarjolla esiintymisareenalla ja lisäksi erilaisia esittelyjä parkkialueella.

Tapahtuman avannut kunnanhallituksen puheenjohtaja Seija Junno kannusti iloitsemaan siitä, että vuosikymmeniä jatkunut eri kylien välinen yhteistyön tekemiseen liittynyt kipuilu alkaa olla takanapäin. Siikalatvan kunta on 10-vuotias ja viimein aletaan nähdä yhteinen etu yli entisten kuntarajojen.

Yhteinen tahto on, että kaikki kylät halutaan pitää asuttuina ja elinvoimaisina.

– Meidän on aivan turha haaskata aikaa ja energiaa kinaamalla siitä, mitä palveluita vähennetään ja mistä.

Perinteisellä tavalla toteutettuna palveluiden hajasijoittaminen on kallista, mutta monia vaihtoehtoja nousee esiin, kun uskalletaan kyseenalaistaa nykyrakenteita ja tottumuksia. Tarvitaan rohkeutta tehdä kokeiluja, kun on päätetty olla edelläkävijöitä.

– On uskallettava rikkoa sekä sisäisiä että ulkoisia rakenteita ja katsottava kuntalaisten palvelutarpeita kokonaisuutena eikä hallinnonaloittain.

Junno maalailee, että yksi palveluketju voisi olla kasvun ja oppimisen edistäminen. Koulun ja varhaiskasvatuksen lisäksi siihen kuuluisi olennaisena osana perheen ja vanhemmuuden tukeminen.

– Monelta ongelmalta vältyttäisiin, kun pieniin ongelmiin puututaan ajoissa.

Juhlapuheen pitäjäksi oli kutsuttu pulkkilalainen Pauliina Isoviita joka jatkaa kotitilallaan yrittäjänä.

Isoviittaa surettaa maaseudun autioituminen, mutta hän näkee, että suunta voidaan kääntää. Yksi askel on yritystoiminnan lisääminen.

– Voimme auttaa yrittäjiä, varsinkin niitä, jotka ovat vasta aloittaneet, jakamalla hyvää palautetta ventovieraille ja toinen toisillemme.

Isoviita peräänkuulutti yleisen positiivisen ja kannustavan ilmapiirin perään.

– Jos yksi nuori menestyy, kannustaa se myös toisia ryhtymään yrittäjäksi.

Isoviita tähdensi, kuinka hyvä paikka Pulkkila on sijainniltaan myös yritystoimintaa ajatellen. Nykyaikaisen tietotekniikan hyödyntäminen ei jää ainakaan nettiyhteydestä kiinni, kun paikkakunnalla on jo joka kolkassa kuituyhteys.