Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Sii­ka­jo­ki­laak­so tästä!

Pur­ku­puu­ta­va­ral­le uusi kier­rä­tys­kons­ti – hak­keek­si ja eläin­tar­han poh­jak­si

Purkutalon puurakenteista tehty hake toimii eristeenä suodatinkankaiden välissä hevosten jaloittelulaitumessa. Samalla kertaa Karppasen pihapiirissä murskattiin hirsinen puojirakennus ja tiilitalosta jääneet puurakenteet. Haketta syntyi parisataa kuutiota. Puutalon purkumateriaaleja voi hyödyntää myös tienpohjissa suodatinkankaan alla. Hevoset odottavat kevättä. Ilmojen lämmettyä selviää, missä määrin hakepatja nopeuttaa tarhan sulamista.
Purkutalon puurakenteista tehty hake toimii eristeenä suodatinkankaiden välissä hevosten jaloittelulaitumessa.
Purkutalon puurakenteista tehty hake toimii eristeenä suodatinkankaiden välissä hevosten jaloittelulaitumessa.
Kuva: Sari Junnonaho

Puutalon purkujätettä voi hyödyntää muutoinkin kuin jätepuuna polttaen. Vanha kotitalo ja iso puojirakennus saivat viime kesänä väistyä Mika Karppasen kotitilalta uudisrakennuksen tieltä.

Vaihtoehdot rakennuksia purettaessa kertyneen puutavaran käytölle olivat haketus ja hakkeen lämpönä hyödyntäminen tai puutavaran kaatopaikalle kuljettaminen. Karppanen päätti hyödyntää puurakenteet hakettamalla ne suurmurskaimella jonka magneetti keräsi hakkeesta pois rakenteissa olleet naulat ja muut rautaosat. Romurautana hyödynnettäväksi nauloja ja muuta metallia kertyi melkein kuution verran.

– Tuolla tavalla purkupuutavaran käyttäminen tuli ainakin huokeammaksi kuin jätteen kaatopaikalle ajaminen, miettii Mika Karppanen.

Haketta syntyi parisataa kuutiota. Hakepatja sijoitettiin suodatinkankaiden väliin jaloittelukentälle. Kentän alla on salaojitus ja suodatinkangas, jonka päälle tuli noin 25 senttiä korkea hakepatja, toinen kerros suodatinkangasta ja vielä pintakerrokseksi 20 senttiä hiekkaa.

– Jos haketta ei olisi ollut käytössä, olisi hiekkaa mennyt enemmän.

Hakkeen käytölle perusteena ei ollut ainoastaan jätepuun järkevä hyödyntäminen, vaan myös se, että samalla tarhaan saatiin pohja joka läpäisee veden paremmin kuin perinteinen hiekkapatja.

– Pari seuraavaa vuotta näyttää, miten suodatinkerros toimii.

Alku on ollut lupaava. Viime kesän ja syksyn aikana tarhassa ei ollut vettä kertaakaan, vaikka loppukesä oli aika märkä.

Hake toimii myös eristekerroksena ja estää jäätymistä.

– Keväällä hakekerros on valmiiksi sula, joten kenttä kuivaakin nopeammin.

Karppasta hakepatjan käyttöön rohkaisi muun muassa Mankilassa mullikarjatilalta mullitarhassa hakekerroksen käytöstä saadut myönteiset kokemukset.

– Voi sanoa, että hake on kentän alla suodatinkangaspussissa.

Kustannussäästöä murskaavan hakkurin käytössä syntyi, kun samalla kertaa murskattiin myös naapuritilan vanha päärakennus.

Naapurin hakekasa päätyi kuivikkeeksi emolehmien jaloittelutarhojen pohjalle.