Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Sii­ka­jo­ki­laak­so tästä!

Puun alla on teltan hyvä olla – il­man­suun­nal­la ei ole väliä

Teltta kantoon ja metsään. ”Lähtekää rohkeasti telttaretkelle. Se on hauskaa ja samalla näkee uusia paikkoja”, Suomen Partiolaisten Miikael Saksman kannustaa. Ruuanlaitto nuotiolla kuuluu retkeilyn nautintoihin.
Teltta kantoon ja metsään. ”Lähtekää rohkeasti telttaretkelle. Se on hauskaa ja samalla näkee uusia paikkoja”, Suomen Partiolaisten Miikael Saksman kannustaa.
Teltta kantoon ja metsään. ”Lähtekää rohkeasti telttaretkelle. Se on hauskaa ja samalla näkee uusia paikkoja”, Suomen Partiolaisten Miikael Saksman kannustaa.
Kuva: Teematuotanto

Monen satunnaisen telttailijan mielikuvissa teltta on paikka, jossa tulee väkisinkin kuuma. Havainto on yleensä oikea, joten ilmansuunnilla ei juuri ole väliä telttaa pystytettäessä. Aurinko löytää varsinkin kupoliteltan jonkin sivun lähes väistämättä.

– Tunneliteltan voi pystyttää niin, että aamuaurinko osuu kapeammalle sivulle. Ilmansuuntia tärkeämpää on hakea varjoisaa pystytyspaikkaa, vaikka puun alta, Miikael Saksman Suomen Partiolaisista neuvoo.

Puun alla teltta on paremmassa turvassa myös sateelta. Sateella ei tosin ole nykyaikaiselle, vedenpitävälle teltalle kastumisen kannalta merkitystä, mutta suojaisassa paikassa teltta ei ropise sateella. Hyvä leiripaikka on myös tasainen.

Aloittelijan tai harvoin telttailevan valinta on kupoliteltta, sillä se seisoo tarvittaessa ilman kiiloja eli vaarnoja. Tämä on kätevä ominaisuus, jos telttaillaan esimerkiksi kallioisella alueella, mutta teltta kannattaa kiilata maahan aina kun mahdollista. Kupoliteltta on myös helppo pystyttää. Tunneliteltassa on omat hyvät puolensa.

– Tunneliteltan sisäteltan voi kiinnittää jo kotona valmiiksi. Silloin sisäteltta ei kastu, jos teltta joudutaan pystyttämään sateessa. Tunneliteltassa on myös eteistila, johon varusteet saa yöksi suojaan.

Teltan pystytystä kannattaa kokeilla kotipihalla ennen reissuun lähtöä. Samalla tulee varmistettua, että paketissa ovat kaikki osat mukana. Kupoliteltan pystytys aloitetaan vetämällä sisäteltta valitulle paikalle maahan neliöksi. Seuraavaksi kootaan kaaret ja kiinnitetään ne sisätelttaan. Usein sisäteltassa on tätä varten klipsit tai tunneli, johon kaaret pujotetaan. Samalla sisäteltta pingottuu muotoonsa. Seuraavaksi ulkoteltta levitetään muodossaan olevan sisäteltan päälle.

– Ulkoteltta tulee aina kiinnittää maahan vaarnoilla. Niin ulkoteltta tulee pingotettua tiukalle, jolloin vesi ei tule sisään. Jos sisä- ja ulkoteltta pääsevät koskettamaan toisiinsa, sisäteltan läpi tulee kosteutta, Saksman neuvoo.

Ulkoteltassa on yleensä narut, jotka myös kiristetään vaarnoihin. Nämä narut kannattaa kiristää vielä ennen nukkumaanmenoa, sillä narut elävät esimerkiksi tuulen ja joskus myös kompastelevien retkeilijöiden toimesta.

Kun teltta on saatu pystyyn, se pitää varustella. Telttaan viedään niin vähän kuin mahdollista. Makuualusta, makuupussi ja ehkä tyyny kuuluvat teltan varusteisiin.

– Myös vesipullo kannattaa ottaa telttaan sisälle. Jonkinlainen lamppu on hyvä olla, itse käytän otsalamppua teltassa, Saksman vinkkaa.

Muut varusteet eivät telttaan kuulu. Jos teltassa on eteistila, varusteet jätetään sinne. Toinen vaihtoehto on kuljettaa mukana pientä pressua tai muovia, jonka alle tavarat laitetaan yöksi turvaan kosteudelta.

Saksman ottaisi myös leirintäalueella suuntautuvalle telttaretkelle mukaan trangian. Leirintäalueilla on yleensä hyvät ruoanlaittomahdollisuudet ja grillikatokset, mutta retkestä saa enemmän irti omilla varusteilla.

– Katoksissa on yleensä myös paljon porukkaa. Kun mukana on trangia, voi ruokansa käydä tekemässä missä vaan kivassa paikassa. Trangiaa ei lasketa avotuleksi, joten sitä voi käyttää myös metsäpalovaroituksen aikaan.”

Vaikka satunnainen telttailija telttailee yleensä vain kesällä, makuupussin kannattaa olla tukevaa tekoa. Saksman suosittelee pussia, jonka comfort- eli mukavuusalue osuu nollan ja plus viiden asteen tietämille.

– Jos sellaisessa pussissa tulee liian kuuma, voi vetoketjun aina avata. Toinen vaihtoehto on palella, jos pussi on liian kevyt.

Pussia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko vetoketju oikealla vai vasemmalla. Saman valmistajan erikätiset pussit saa liitettyä vetoketjulla yhteen.