Lukijalta
Mielipide

Puut­tuu­ko usko tu­le­vai­suu­teen?

Kirjoittaja painottaa, että me tarvitsemme tulevaisuuden kuntalaisia pitämään huolta meistä kaikista. Arkistokuvassa Paavolan koululaisia muutaman vuoden takaa koulunäytelmässä.
Kirjoittaja painottaa, että me tarvitsemme tulevaisuuden kuntalaisia pitämään huolta meistä kaikista. Arkistokuvassa Paavolan koululaisia muutaman vuoden takaa koulunäytelmässä.
Kuva: Kirsi Junttila/arkisto

Investointi tarkoittaa uskoa tulevaan. Investointi luo toivoa ja herättää kiinnostusta. Investoinnin hyvät vaikutukset kertaantuvat. Moniko luki otsikot Metsä Groupin investointiuutisen jälkeisenä päivänä? ”Kemin sellutehdasuutinen räjäytti pikkukaupungin asuntokaupan heti - sijoittajat löivät kauppoja lukkoon jopa näkemättä”.

Ehkä meillä Siikajoella investointi kouluun ja vanhusten hoitolaitokseen eivät tarkoittaisi ihan vastaavaa kuhinaa, mutta eivät sen vaikutukset negatiivisiakaan olisi. Toisin käy jos päätämme jättää investoinnit tekemättä. Silloin vaikutukset ovat väistämättä huonot. Eikä päättäjän tehtävänä ole päätöksillään vaikuttaa liian etupainotteisesti tulevaisuuden tilaan silloin jos vaikutukset ovat negatiiviset.

Paavolan monitoimitalon ja Mäkelänrinteen investoinneilla me palvelemme nykyisiä, mutta myös tulevaisuuden kuntalaisia. Nämä investoinnit eivät ole vain yhden tai kahden kylän asia, vaan niiden vaikutukset ulottuvat laajemmalle. Tällaiset investoinnit ovat koko kunnan asia. Kunnan kehittäminen on kaikkien päättäjien yhteinen tehtävä. Me tarvitsemme vanhuksille hyvät oltavat, mutta me tarvitsemme hyvät olot myös tulevaisuuden veronmaksajille. Me tarvitsemme tulevaisuuden kuntalaisia pitämään huolta meistä kaikista. Me tarvitsemme uskoa tulevaisuuteen.

Näitä meillä ei ole, jos me emme investoi nyt myös pienten ihmisten parempiin oloihin. Kuntapäättäjänä pitää tukeutua faktoihin. Täytyy tutkia luvut ja tarkastella asiat kattavasti. Lukemat lasten määrässä täytyy sisäistää. On hyvä olla realisti, mutta mielestäni on myös syytä olla positiivista asennetta ja uskoa tulevaan. Viime vuoden lopussa uutisoitiin syntyvyyden laskun taittuneen. Vuonna 2020 syntyi yli 800 lasta enemmän kuin vuonna 2019. Se tarkoittaa, että nyt suunta ei ole alaspäin. Lukujen valossa Pohjois-Pohjanmaalla tilanne on ollut ja on edelleen parempi kuin koko maassa. Nyt ei pidä pelätä. Kuntapäättäjä ei saa olla liiaksi pessimisti.

Valtuustossa ei auta maalailla maailmanlopun meininkiä. Kunnan kehittämiseen ei tarvita ajatusta siitä, kuka sammuttaa valot.

Tiina Hovivaltuutettu, kunnanhallituksen jäsen, markkinointityöryhmän puheenjohtaja, Siikajoki