Py­hän­näl­lä maa­kun­nan matalin työt­tö­myys­as­te

Pyhännän työttömyysaste 8,7 prosenttia on koko Pohjois-Pohjanmaan maakunnan matalin. Siikajoella työttömien työnhakijoiden osuus koko työvoimasta on 12 prosenttia ja Siikalatvalla 12,2. Maakunnan korkein työttömyysaste 17,7 on Oulussa.

Koko maan työttömyysaste oli kesäkuussa 15,8 ja Pohjois-Pohjanmaalla hieman korkeampi, 16,2 prosenttia. Työttömiä työnhakijoita on jopa 10 500 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Luku sisältää kuitenkin myös lomautetut, joiden määrä on vähenemässä koronakevään hellitettyä. Kesäkuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuna oli 7100 henkilöä, mikä oli 2700 vähemmän kuin toukokuun lopussa.

Työttömien lukumäärä on alkukesän aikana vähentynyt Siikalatvalla ja Pyhännällä, mutta kasvanut Siikajoella. Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen työllisyyskatsauksen mukaan Siikajoella oli kesäkuussa 254 työtöntä työnhakijaa, kun vielä toukokuussa työttömiä oli 227. Siikalatvalla työttömien määrä on vähentynyt neljällä ollen kesäkuussa 262. Pyhännällä työttömäksi on ilmoittautunut 56 henkilöä, eli viisi vähemmän kuin toukokuussa.

Viime vuoden kesäkuuhun verrattuna työttömiä on Siikajoella ja Siikalatvalla lähes sata enemmän ja Pyhännälläkin lähes 20.

Katsauksen mukaan työttömyys kurittaa Pohjois-Pohjanmaalla tasaisesti kaikkia ikäluokkia ja molempia sukupuolia. Vuoden takaiseen verrattuna työtä hakevien naisten määrä on kasvanut 54 prosenttia ja miesten 49. Myös alle 25- ja yli 50-vuotiaiden työttömyys on kasvanut lähes 50 prosentilla.