Py­hän­näl­tä pe­las­tet­tu maa­kot­ka me­neh­tyi – kuo­lin­syy sel­vi­te­tään pa­to­lo­gian lai­tok­sel­la

Pyhäntä
Piippolalainen Viljo Laukkanen sattui Pyhännän liikekeskuksen pihaan ja tuli Vesa Hyyryläisen avuksi pitäen rohkeasti lintua jaloista kiinni, kun sille juotettiin kolajuomaa.
Piippolalainen Viljo Laukkanen sattui Pyhännän liikekeskuksen pihaan ja tuli Vesa Hyyryläisen avuksi pitäen rohkeasti lintua jaloista kiinni, kun sille juotettiin kolajuomaa.
Kuva: Vesa Hyyryläinen/arkisto

Pyhännällä pelastettiin viime viikon torstaina maastosta ilmeisesti liian kauas pesästä eksynyt täysikokoinen maakotkan maastopoikanen.

Pyhännän keskustasta muutamia kilometrejä itään päin koneurakointitöissä olleet miehet olivat huomanneet metsätien varressa maakotkan, joka vaikutti loukkaantuneelta. Tieto maastosta tavatusta huonokuntoisesta, mahdollisesti siipirikkoisesta linnusta tavoitti poliisin kautta Kainuun puolella Paltamossa lintuhoitolaa pitävän Vesa Hyyryläisen.

Biologi, petolintuja itsekin rengastava Hyyryläinen lähti Pyhännälle, josta löysi ilmoitetusta paikasta täysikokoisen, heikon oloisen maakotkan.

– Otin linnun mukaani. Olen yrittänyt elvyttää sitä sokerivedellä, johon on vähän lihaa laitettu. Ei ole tietoa, selviääkö lintu, arvioi Hyyryläinen torstaina iltapäivällä Siikajokilaaksolle.

Hoivatoimenpiteistä huolimatta lintu ei selvinnyt, vaan menehtyi myöhään saman päivän iltana, jolloin se oli tuotu lintuhoitolaan.

– Paha pelko oli, kun näin ensimmäisen kerran linnun, että se ei selviä. Kuolinsyy selvitetään Elintarviketurvallisuusviraston toimesta. Todennäköisesti kyseessä on luonnollinen kuolema nälkiintymisen ja kuivumisen seurauksena, mutta tarkka kuolinsyy varmistuu patologisissa tutkimuksissa.

Lintuhoitolaan pelastetut linnut alkavat yleensä toipua parissa päivässä, jos eivät ole liian heikkokuntoisia avun saadessaan.

Vesa Hyyryläinen arvioi jo viime viikolla linnun ensitarkastuksen perusteella, että kyseessä on tapaus, joita silloin tällöin tulee eteen: Poikanen, joka on juuri oppinut lentämään, on eksynyt kauemmas emosta ja nääntynyt, kun ei ole osannut takaisin pesälle.

Biologi Hyyryläisen arvion mukaan linnun siivet ja muut osat olivat kunnossa.

– Täytyy toivoa, että se toinen poikanen joka rengastettiin samaan aikaan alkukesästä on jo lennossa ja voi hyvin.

Hyyryläinen sai rengastetun linnun tiedoista selville, että petolintuja rengastava Antero Autio oli rengastanut yksilön tänä vuonna kesäkuussa, noin kuukausi sitten lähialueella. Autio on rengastanut samalla myös toisen poikasen.

Vesa Hyyryläinen ilmaisee kiitoksensa linnusta viranomaisille ilmoittaneille.

– On kiitettävää, että välitetään tällaisista harvinaisimmistakin linnuista.

Maakotkaa noutaessaan Hyyryläinen koki mukavia hetkiä Pyhännän kauppakeskuksen parkkipaikalla.

– Kävin ostamassa linnulle Coca-Colaa. Avasin autoni peräluukun ja siihen tuli paikallinen herrasmies, jolta kysyin, voisiko hän auttaa pitämällä lintua jaloista, jotta saisin juotettua sitä. Viljo Laukkanen auttoi. Muutama muukin kävi kyselemässä, mistä on kysymys.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 3.8. kello 10.00