Raa­to­ke­räi­lyn hinta nousee elokuun alussa – syynä kus­tan­nus­ten nousu

Raatokeräilyn hinnat nousevat elokuun 1. päivä.

Tiloilla kuolleiden märehtiöjiden, sikojen ja siipikarjan raatoja noutava Honkajoki Oy nostaa hintaa, koska keräilyn monien osa-alueiden kustannukset ovat nousseet vuosien myötä. Aiemmin kustannuksia ei ole siirretty hintoihin, Honkajoki Oy kertoo.

Kuljetuskustannukset ovat nousseet 10 vuoden aikana lähes 10 prosenttia. Lisäksi tämän vuoden alusta voimaan astunut ylimääräinen polttoainevero vaikuttaa kuljetuskustannuksiin. Myös laitoskustannukset ovat kohonneet energian hinnannousun ja palkankorotusten vuoksi. Yhtiön saamat valtionavustukset ovat kuitenkin pysyneet ennallaan.

Laitoksellaan Honkajoella yhtiö jalostaa kuolleista eläimistä sekä teurastamojen ja lihanleikkaamojen sivutuotteista muun muassa lihaluujauhoa, eläinvalkuaista ja rasvatuotteita. Honkajoen valmisteita käytetään muun muassa energia-, kosmetiikka-, lannoite- ja rehuteollisuudessa.

Lihankulutuksen sivutuotteena syntyy Suomessa vuosittain 250 000 tonnia eläinperäistä, ihmisravinnoksi kelpaamatonta ainesta. Tästä valtaosa käsitellään Honkajoki-konsernin laitoksessa.

Honkajoki Oy on perustettu 1967 ja sen omistavat Atria Oyj sekä HKScan Finland Oy.