Kolumni

Räkänokastakin mies tulee

Ennemmin räkänokastakin mies tulee kuin tyhjän naurajasta. Näin musisoi takavuosien kulttibändi Juliet Jonesin Sydän. Ruukkilaislähtöinen bändi on varsin oikeassa. Vai onko? Olin nuorena kova nauramaan. Ainakin kaverit muistuttivat tuon tuosta hersyvästä naurustani. Väittivätpä, jotta nauran aivan suotta ja usein turhalle. Saman huomion tekivät aseveljet palvellessani Kainuun prikaatissa. Tästä on mustaa valkoisella, sillä aliupseerikoulun kurssijulkaisussa on huomio: paras nauru puhtaasta (vahingon) ilosta!

Täytyy myöntää, että nuoruuden ajan hersyvä nauru on vanhemmiten hyytynyt ja monta kertaa. Jokainen meistä tietää, ettei elämä ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Joskus eteen pöllähtää yllätyksiä, joihin ei ole antaa vastausta nyt ja heti. Ei siis ihme, jos tuollainen tilanne hyytää herkänkin naurajan vakavaksi ja sanattomaksi.

Viimeksi näin kävi, kun eräs tuttavani tuli vastaan ja uteli: Hei, katsoitko telkkua eilen, siellä esiintyi varsin erikoinen heppu. Puhui paatoksella siitä, kuinka viranomaiset ahdistavat, eivätkä päättäjät osaa mitään. Ruoja kirota päräyttelikin kamalasti. Hänen kerrottiin olevan Siikajoen Revonlahdelta. Tunnetko hepun, etkös siekii ole sieltä suunnalta?

Olen aina ollut ylpeä juuristani ja etenkin hetkistä, kun olen saanut kehua että tiedätkös, tuo tyyppi on kotiseudultani.

Lapsuuden kasvupiiri opetti meitä ihmistaimia ymmärtämään erilaisuudet ja erilaiset ihmiset heidän käytöstapoineen. Ruukissa ei jaettu väkeä vuohiin ja lampaisiin. Vaikka kylien välillä olikin ajoittain köydenvetoa, niin omista pidettiin huoli.

Sellainen tapa juurrutettiin niin omiin penskoihin kuin naapurin kakaroihinkin.

Ai niin, palataanpa siihen tunnenko telkkujulkun, josta tuttavani uteli? Valitettavasti en tunne, mutta tiedän. Kukapa ei tietäisi romukauppias Markus Kuotesahoa. Kovin on erikoinen heppu. Mutta, miten ihmeessä hän on kivunnut julkisuuteen ja asemaan, jossa miestä viedään paikasta toiseen kuin litran mittaa. Ei ihme, jos mies tunnetaan.

Julkisuus antaa paljon, mutta se myös ottaa. JJS:n perustajamuusikot Hyvärisen Kari ja Ilolan Pentti luultavasti tietävät kokemuksesta, mitä on nousta pienestä maalaiskylästä julkisuuden parrasvaloihin. Tämän tietänee myös toisenlainen, mutta kaiketi hyvää tarkoittava romukauppias, josta oli vähällä tulla parlamentaarikko.

Leo Kärsämäruukkilaislähtöinen emerituspäätoimittaja