Ran­ta­tont­ti kai­kil­la mu­ka­vuuk­sil­la, kiitos!

Koronan hillitsemiä suomalaisia kehotetaan tulevana kesänä matkustamaan kotimaassa, mikä lienee osasyy siihen, että kesämökkikauppa on käynyt tavallista vilkkaampana kevään ja alkukesän ajan. Raahelaisen Kodinaika Oy:n kiinteistövälittäjä Pasi Siuvatti kertoo, että ensimmäisiä myyntiin tarjottuja mökkejä käytiin katsomassa jo tammi-helmikuussa.

– Mökkikauppa alkoi tänä vuonna selvästi edellisvuosia aiemmin, mutta nyt alkaa olla jo tasaisempaa.

Valtakunnallisesti on uutisoitu, että mökkimarkkinat ovat nyt myyjien hallussa ja kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Sama ilmiö on havaittavissa myös Siikajoella ja Raahen seudulla.

– Kysyntää kyllä olisi, mutta melkeinpä tässä on joutunut ei-oota jo myymään, Siuvatti naurahtaa.

Kiinteistövälittäjän kokemusta ja näkemystä tukee myös OP:n julkaisema tiedote, jonka mukaan huhtikuussa haettiin vapaa-ajan asunnon ostamiseen tai rakentamiseen tarkoitettuja lainoja yli 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Keskiverto mökkiostaja on tiedotteen mukaan hakenut lainaa noin 90 000 euroa. Tuolla summalla saa jokilaakson alueelta jo varsin kelvon kesäasunnon, jos vain ehtii apajille. Siikajoella myynnissä olevien mökkien hintahaitari näyttää eri myyntikanavien mukaan alkavan 25 000 eurosta jatkuen aina yli 250 000 euroon.

Kuivalta maalta loma-asunnon saa edullisemmin, sillä suosituimpia kesämökkipaikkoja ovat jo pitkään olleet niin järvi- ja merenranta, kuin joenvarsitontitkin.

– Kyllä ehdottomasti vesistön lähellä olevat on kysytympiä. Eikä sen tarvitse olla isokaan vesistö, Siuvatti toteaa.

OP Koti Oy:n kiinteistövälittäjä Teuvo Mattila arvioi OP:lla olevan myynnissä normaali määrä mökkejä vuodenaikaan nähden, mutta hänkin on havainnut myyntipalstoilla olevan paljon yksityisten ilmoituksia.

– Mökkejä tulee yleensäkin melko vähän välitykseen vuosittain. Esimerkiksi perikunnan mökeille on usein ottaja jo suvussa, Mattila pohtii.

Myös Mattilan kokemuksen mukaan kuivan maan mökit ovat sitkeämpiä myydä, kuin rantaan rajoittuvat. Siikajoella vetää erityisesti merenrantatontit ja sen jälkeen jokivarteen sijoittuvat. Järvenrantatontit ovat näillä seuduin melko kaukana kaikesta ja usein ilman mukavuuksia, mutta niillekin on ihan oma ostajakuntansa.

– Sijainnista ollaan valmiita maksamaan enemmän. Lisäksi jos on vesi- ja sähköliittymä, niin mökin kuntokaan ei välttämättä ole ratkaiseva tekijä, Mattila kertoo.

Välittäjän kokemuksen mukaan mökkiostajan kipuraja menee kuitenkin noin 100 000 eurossa, minkä jälkeen ostajat vähenevät selvästi.