Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tilaa tästä Siikajokilaakso Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle

Rant­si­las­sa se­ka­jä­tet­tä, Kes­ti­läs­sä pe­li­va­rus­tei­ta

Kestilän ekopisteellä oli melkoinen romuläjä. Kuva kopioitu Siikalatvan kunnan FB-sivulta Kunta aikoo selvittää, kuka roskia asiattomasti ekopisteille vie. Siitä seuraa lasku roskaajalle. Kuva Kestilän pisteeltä. Kuva kopioitu Siikalatvan kunnan FB-sivulta Sekajätettä ei saa jättää asiattomasti ekopisteelle. Kuva otettu Rantsilasta. Kuva kopioitu Siikalatvan kunnan FB-sivulta
Kestilän ekopisteellä oli melkoinen romuläjä. Kuva kopioitu Siikalatvan kunnan FB-sivulta
Kestilän ekopisteellä oli melkoinen romuläjä. Kuva kopioitu Siikalatvan kunnan FB-sivulta

Ei liene paikkakuntaa, missä ei aika ajoin olisi ongelmaa ekopisteiden asiattomasta käytöstä. Kierrätyspisteelle jätetään tavaraa laidasta laitaan ja jos keräyssäiliö on täynnä, jätteet jätetään astian ulkopuolelle kastumaan ja likaantumaan. Niin ei saisi tehdä.

Siikalatvan kunnan Facebook-sivulla huomautettiin taannoin asiattomista käytännöistä – jälleen kerran.

– Edelleen näyttää siltä, että Siikalatvan asukkaat ainakin Rantsilassa ja Kestilässä eivät piittaa kierrätysasemien ohjeista. Tänäkin aamuna Rantsilassa oli pussukoita, joissa oli sekajätettä, joka pitää jokaisen kiinteistön omistajan hoitaa Vestia Oy:n järjestettyyn jätekeräykseen, kunta muistuttaa 12. marraskuuta päivittämässään tiedotteessa.

– Kestilässä oli jopa jääkiekko- ja salibändi varusteita. Tulemme selvittämään omistajat ja kuten Vestia Oy on ilmoittanut, roskaajalle tulee siivouslasku 80 euroa per tunti.

Olennaisinta on, ettei ekopisteeseen viedä mitään sinne kuulumatonta jätettä. Olennaista on myös ymmärtää ekopisteiden käyttötavat: tuotavat jätteet pitää muistaa tiivistää, puhdistaa ja litistää mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi pahvilaatikot vievät paljon tilaa keräyssäiliössä, jos niitä ei litistetä. Silloin myös keräyssäiliöt täyttyvät hyvin nopeasti.

Mitä tiiviimmin pakkaukset ovat säiliössä, sitä enemmän niitä sinne mahtuu. Näin voidaan kuljettaa enemmän pakkauksia kerralla, eikä kuljeteta ”ilmaa”. Kuljetuksia myös tarvitaan harvemmin, mikä on ympäristölle hyvä asia.

Roskaaminen vähentää kaikkien viihtyvyyttä ja asiattomien sotkujen siivoaminen on myös kallista.