Rant­tis­ten vuoro ko­koon­tua torille – koi­ra­ker­hon näytös puo­lil­ta­päi­vin

Siikalatva/Rantsila
Hannan Herkkupuodin Hanna Mankinen ja Verhoomo Vallioniemen Sirpa Vallioniemi pohtivat, löytyisikö enää lisätilaa markkinapöydille. Pohdinnan lopputulos oli, että markkinapaikat ovat lauantaille täynnä.
Hannan Herkkupuodin Hanna Mankinen ja Verhoomo Vallioniemen Sirpa Vallioniemi pohtivat, löytyisikö enää lisätilaa markkinapöydille. Pohdinnan lopputulos oli, että markkinapaikat ovat lauantaille täynnä.
Kuva: Sari Kihnula

Rantsila-päivät on kunnan järjestämänä peruttu, mutta yrittäjät järjestävät tapahtuman. Herkkupuodin Hanna ja verhoomon Sirpa ovat mittoneet viime viikkoina tarkoin Rantsilan Kauppiastavaratalon piha- ja torialueen. Myyntipöytien ja markkinapaikkojen välit on määritetty koronaohjeistuksen mukaan, kun rouvat valmistelevat yhteistuumin yrittäjävetoisten Rantsila-päivien järjestämistä.

Tapahtumajärjestelyt aloitettiin juhannusviikolla maanantaina ja parissa viikossa kaikki myyntipaikat oli varattu.

– Kysyin silloin maanantaiaamuna Sirpalta, että lähdetkö hulluun ideaan mukaan, kertoo Hanna Mankinen.

– Aamukahvia juodessani vastasin, että totta kait lähden järjestämään Rantsila-päiviä, vahvistaa Sirpa Vallioniemi.

Vallioniemi yhtyi Mankisen näkemykseen, ettei vuosikymmeniä jatkunutta mahtavaa kyläpäivien järjestämisperinnettä saa katkaista, jos tapahtuman toteutus suinkin on koronarajoitusten puitteissa mahdollista.

Byrokratia ei kaatanut suunnitelmaa, vaan jo kaksi päivää myöhemmin kaikki lupa-asiat oli hoidettu. Ainoa ongelma on ollut, että markkinoille myyjiksi tai tuote-esittelijöiksi tulijoita olisi ollut tulossa enemmän kuin voidaan ottaa. Paikat täyttyivät nopeasti, kun Hanna kyseli perinteisten Rantsila-päivien torilla olleiden myyjien kiinnostusta asiaan ja Sirpa levitti tietoa tuttujen markkina- ja torikauppiaiden keskuudessa.

Markkinapöytiä ja -kojuja on tulossa niin, että perinteiseen heinäkuun toriin verrattuna myyjiä on paljon enemmän. Pelkästään myyntipöytämetrejä on käytössä 60. Myös tarjonta on laaja niin, että valikoimaa riittää suuhun pantavista herkuista, käyttötavaroihin ja vaatteisiin. Oma lukunsa ovat kirppispöydät.

– Koronakevään jälkeen tämä on monelle markkinakauppiaalle ensimmäinen isompi tapahtuma, Hanna Mankinen toteaa.

– Aivan älyttömän mukava on ollut yhdessä järjestää tapahtumaa, Sirpa Vallioniemi iloitsee.

Varsinaista ohjelmaa tapahtumassa ei ole, vaan markkinatunnelmaa kohottaen sulosäveliä soittaa hanuristi. Esiintymislavaa ei ole eikä virallisia puheita pidetä. Siikalatvan kunnanjohtaja Pirre Seppänen on luvannut tulla päiväksi markkinaväen seuraan tutustumaan nykyisiin ja mahdollisesti myös tuleviin siikalatvasiin. Ainoa aikataulutettu ohjelma on Rantsilan koirakerhon näytösluontoinen vierailu markkinoilla kello 12 maissa.

Viikonloppuna iltamenot järjestetään sekä ROM Rantsilan pihapiirissä että Rantsilan Tapahtumat ry:n toteuttamana Raikkaalla. Lauantaina meijerinrannassa nähdään suksiboxi-melontanäytös kello 11.00. Kilpailu peruttiin, koska ilmoittautuneita ei tullut.