Re­kal­li­nen koi­ran­ruo­kaa val­jak­ko­koi­ril­le – tem­pauk­ses­sa mukana myös Rant­si­lan ja Ruukin K-kaup­piaat

150 K-ruokakauppiasta yhdisti voimansa ja hankki rekallisen koiranruokaa toimitettavaksi valjakkoyrittäjien koirille akuutiksi ruokinta-avuksi.
150 K-ruokakauppiasta yhdisti voimansa ja hankki rekallisen koiranruokaa toimitettavaksi valjakkoyrittäjien koirille akuutiksi ruokinta-avuksi.
Kuva: ANSSI JOKIRANTA/arkisto

Pohjois-Suomen valjakkokoirayrittäjät ovat haastavassa tilanteessa koronavuoden turismikadon vuoksi. Vantaalaisen K-Market Rekolan kauppias Minna Kelamon aloitteesta 150 K-ruokakauppiasta yhdisti voimansa ja hankki rekallisen koiranruokaa toimitettavaksi valjakkoyrittäjien koirille akuutiksi avuksi. Tempaukseen osallistuivat myös K-Market Rantsilan ja K-Market Ruukin kauppiaat.

– Sekä Lappi että valjakkokoirat ovat vahvasti sydäntäni lähellä ja itsellänikin on kaksi ivalolaiselta valjakkotarhalta kotoisin olevaa koiraa. Pohjoisen yrittäjien tämänhetkinen tilanne tuntuu todella kovalta. Monella valjakkotarhalla tilanne turismin loppuessa on se, että säästöt joudutaan aloittamaan koirista, kertoo vantaalaisen K-Market Rekolan kauppias Minna Kelamo.

Kelamo pohti, miten hän ja K-kauppiaskollegat voisivat osaltaan auttaa vaikeassa tilanteessa olevia valjakkokoirayrittäjiä.

– Mieleeni syttyi ajatus, että yhdistämällä voimamme me K-ruokakauppiaat pystymme kyllä yhdessä saamaan isompaakin aikaan auttaaksemme toisia yrittäjiä. Olemmehan yrittäjiä kaikki itsekin, Kelamo jatkaa.

Kelamo perusti joulukuun puolessa välissä ideansa pohjalta Facebookissa ”Husky-projektin”, jonka ideana oli kerätä yhteinen koiranruokatoimitus valjakkoyrittäjille. Kauppiaskollegat ympäri Suomen tarttuivat ideaan lennosta ja ilmoittautuivat sankoin joukoin mukaan. Lyhyessä ajassa Kelamon projektiin ilmoittautui 150 K-ruokakauppiasta, tukenaan Kesko ja K-Market -ketju.

Yhteisvoimin kokoon saatiin kerättyä kokonainen rekallinen koiran kuivaruokaa. Seuraavaksi valjakkoyrittäjät kontaktoitiin yksi kerrallaan läpi, jotta voitiin varmistaa toimitettavan ruoan soveltuminen valjakkokoirien tarpeisiin.

Toimitukset tarhoille alkoivat vuoden viimeisellä viikolla ja ne jaetaan yhteensä noin 70 valjakkoyrittäjälle. Koiranruokalavoja toimitetaan tarhoille 1–2 tarhan koosta riippuen. Yhteensä ruokittavia koiria on tarhoissa yli 5 000.

– On upeaa, millaisella voimalla K-kauppiaskollegat lähtivät tähän projektiin mukaan. Palaute valjakkoyrittäjiltä on jo tässä vaiheessa ollut todella positiivista. Tällä hankkeella emme vaikeaa tilannetta pysty poistamaan, mutta jonkinlaista helpotusta pystymme osaltamme tarjoamaan, Kelamo toteaa.