Tunnustusta aktiivisille kyläläisille: Re­von­lah­ti on maa­kun­nan vuoden kylä

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Re­von­lah­del­la pe­lot­ta­via koh­taa­mi­sia suden kanssa

Siikajoki/Revonlahti
Helena Lampea säikytelleestä sudesta jäi muistoksi jäljet.
Helena Lampea säikytelleestä sudesta jäi muistoksi jäljet.
Kuva: Helena Lampi

– Olin palaamassa kotiin, kun sähkölinjaa pitkin juoksi iso eläin. Katsoin ensin, että koira tulee. Kun eläin hyppäsi ojan yli, huomasin, ettei se ole koira vaan susi. Eläin pysähtyi, mutta lähti juoksemaan minua kohti, kuvailee Helena Lampi lähellä Vartintien haaraa perjantaiaamuna tapahtunutta kohtaamista.

Revonlahdentiellä ollut Helena nosti kädet ylös ja metelöi, yrittäen näin pelotella sutta häipymään. Susi kääntyi takaisin tulosuuntaansa Varttiin päin, mutta pyörähti vielä takaisin Helenaa kohden, jolloin hän jatkoi metelöintiä. Pian susi päätti kääntyä takaisin tulosuuntaansa.

Helena Lampi arvioi, että susi oli lähimmillään hänestä noin 30–40 metrin päässä.

– Tunnistin eläimen satavarmasti sudeksi. Tämä oli jo kolmas kerta, kun näin elävän suden. Muutama vuosi sitten Siikajoella sikalan kohdalla meni auton edestä kaksi sutta.

Helena otti kotimatkansa turvaksi tienvarresta aurauskepin. Kohtaaminen oli niin hämmentävä, ettei hän saman tien huomannut, että olisi pitänyt ilmoittaa tapahtuneesta hätäkeskuksen kautta poliisille ja myös petoyhdysmiehelle. Hän teki ilmoitukset maanantaina.

– Kohtaaminen oli pelottava, sitä en kiellä ollenkaan. Asiaa en halua suurennella, sudet kuulevat luontoon, mutta asutuksen ja ihmisten lähelle ne eivät kuulu. En ole arka liikkumaan luonnossa, vaan marjastan, sienestän ja hiihdänkin yksin, mutta nyt ei tee mieli lähteä lenkille.

Suden lumeen jättämät jäljet ovat osa arkea Revonlahdella.

– Minun havaintoa edeltävänä päivänä oli veljen talolle johtavalla tiellä liikkunut susi talon edestä, maanantaiaamuna on mennyt kahden asutun talon välistä joelle päin yksinäinen susi.

Terveydenhoitaja Helena Lampi on huolissaan haitasta, jota susitilanne saattaa aiheuttaa ihmisten terveydelle.

–  Osa susista kantaa suolistossaan ekinokokkiloista. Mietin kyllä ensisyksynä itsekin mietin, mistä marjani poimin. Susialueelta ei kannata poimia. Kun susikanta on tämmöinen eivät ihmiset liiku, vaikka liikkua pitäisi.

Susi säikäytti lauantaina Revonlahdella myös kaksi pihapelejä pelannutta koulupoikaa. 10-vuotiaan Juuso Salmelan ja hänen saman ikäisen serkkunsa Leevin sählypeli sai yllättävän käänteen, kun pojat havaitsivat suden pihasaunan nurkalla. Susi oli tuijottanut poikia noin 15 metrin päästä. Pojat pötkivät sisälle pakoon ja sillä välin susi meni pois.

– Soitimme petoyhdysmiehelle. Hän ei päässyt heti paikalle, mutta tuli seuraavana aamuna. Hän kertoi, että havainto on varma ja jäljet kuuluvat isolle, ilmeisesti lauman johtajasudelle, kertoo Anneli Salmela, Juuso-pojan äiti.

Kyseinen piha, jossa susi kävi sijaitsee Siikajoenjoen eteläpuolella noin kilometri kasitieltä Siikajoenkylälle päin. Susihavainto aiheutti sen, että Salmelan perheen sääntöjä rukattiin uusiksi.

– En laita enää lapsia pihalle enkä kissaa. Onneksi Siikajoen kunnanjohtaja hommasi välittömästi pojille koulukyydin, ettei tarvitse yksin kulkea, Anneli kertoo.