RMO:n navetta yrit­tä­jän haltuun – muutos suurin koulun his­to­rias­sa sataan vuoteen

Isäntä vaihtui RMO:n navetassa, ja se hymyilytti Esa Lehtoa. Tyytyväisiä ovat myös Antti Lantto, Marko ja Eveliina Rantala sekä tuleva isäntä Oskari Rantala.
Isäntä vaihtui RMO:n navetassa, ja se hymyilytti Esa Lehtoa. Tyytyväisiä ovat myös Antti Lantto, Marko ja Eveliina Rantala sekä tuleva isäntä Oskari Rantala.
Kuva: Kirsi Junttila

Viime torstaina Ruukin maaseutuopistolla solmittiin historiallinen sopimus. Koulun navetta siirtyi Marko ja Eveliina Rantalan hallintaan 1. helmikuuta lähtien.

– Koulun suurin liikku sataan vuoteen, totesi rehtori Esa Lehto.

Sopimuksen mukaan Rantalat ostivat RMO:n lehmät ja nuorkarjan sekä navetan kalusteet ja laitteet. Lisäksi RMO vuokraa heille 2005 valmistuneen navettarakennuksen ja 14 hehtaaria peltoa. Sopimus on tehty 15 vuodeksi.

– Ei heti muuteta. On sillä mielellä lähdetty, että tämä on pysyvää, Lehto totesi.

Myynti- ja vuokrasummia Lehto ei paljastanut, mutta totesi summan olevan merkittävä. Opetusmaatila jää edelleen RMO:n omistukseen ja peltopuolen opetus jatkuu koulun omilla pelloilla.

Yrittäjäpari löytyi Maaseudun Tulevaisuuden avulla.

– Piti valtakunnalliseen lehteen panna ilmoitus, että löytyi naapuri, Lehto naurahti.

Näin totisesti kävi, sillä Rantaloiden tila on noin kilometrin päässä koululta. Tilalla on vuonna 1992 valmistunut 15 lehmän pihatto ja yrittäjäparin haaveena on ollut lisätä karjaa ja rakentaa uusi navetta, mutta se on valtava investointi.

– Kun tuli tietoon, että koulu hakee yrittäjäparia, saatiin inspiraatio tuoda omat lehmät tänne ja kasvattaa nuori karja omassa navetassa, Eveliina Rantala kertoi.

Kertapaukulla tilan lehmäluku nousi 40-50 lypsävään.

– Tämä on win-win -tilanne. Toivotaan, että yrittäjä menestyy. Silloin homma pelaa ja saadaan oma tarve toteutettua, Lehto tuumi.

Uutta isäntäparia ei hirvitä se, että navetointikavereina tulee olemaan opiskelijoita. Tilanteeseen Marko on jo tottunut, sillä hän on ollut koulun navetalla palkattuna työntekijänä loppuvuoden ajan.

– On mukavaa, että näkee ihmisiä ja voi puhua. Tykkään että voin opettaa oppilaita ja porista heidän kanssaan, sanoi Eveliina.

Ruukin maaseutuopisto on molempien entinen opinahjo. Valmistumisensa jälkeen Eveliina työskenteli Oulaisissa maatilalla karjanhoitajana ja Marko metsäkoneenkuljettajana. Veri veti kuitenkin maanviljelijäksi ja niin Vihannissa asuneet Rantalat ostivat 2015 Ruukista Kuussaaren tilan.

Maaseutuopistolla on pitkään mietitty navetan omistusmuotoa. Viime syksynä navetan pitkäaikaisia työntekijöitä jäi pois, joten tuli sopiva tilaisuus etsiä yrittäjää.

Koulutuskuntayhtymä haluaa lisätä yhteistyötä yrityselämän kanssa, ja kuntayhtymän johtaja Jaana Ritolan mukaan navetan uusi toimintamuoto sopii tavoitteeseen hyvin.

Opetus jatkuu navetalla entiseen tapaan ja siitä vastaa maaseutuopisto.

– Oppimiseen tulee yrittäjälähtöinen näkökulma ja yrittäjän riskit tulevat tutuiksi. Yrittäjävetoisuus tuo uuden näkökulman navetan kehittämiseen, kuten robotiikan hyödyntämiseen. Siihen ei koulutuskuntayhtymällä olisi resursseja eikä aikaa, totesi kuntayhtymän talous- ja hallintojohtaja Antti Lantto.

Maatalousalan työntekijöistä on pulaa ja koulunkin navetalle on ollut vaikea löytää työntekijöitä. Yrittäjämalli Lanton mukaan antaa navetan toiminnalle varman pohjan ja varmistaa opetuksen säilymisen Ruukissa.

– Vastuu kehittämisestä on yrittäjällä, ja se on iso etu, hän sanoi.