Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ruokaa roskiin yli 100 mil­joo­naa kiloa vuo­des­sa

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa.
Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Hävikkiviikko on parhaillaan meneillään. Teemaviikkoa vietetään syyskuun 12.-18. päivinä.

Hävikkiviikko herättelee kuluttajia pohtimaan omaa suhdetta ruokaan ja ruokahävikkiin. Teemaviikolla Maa- ja kotitalousnaiset (MKN) muistuttaa, että ruokahävikkiä vähentämällä säästämme selvää rahaa. Ruokahävikin pienentäminen on myös ilmastoteko.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun osalta kaikkein eniten kotitalouksissa. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Ruokahävikin määrä on henkeä kohti peräti 20–25 kiloa vuodessa, ja sen rahallinen arvo on yli sata euroa. Nelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin useamman sadan euron edestä vuosittain. Kohonneiden kustannusten takia on entistä tärkeämpää käyttää malttia ja harkintaa, ja suunnitella kotitalouden ruokaostokset huolella.

– Ruoka päätyy roskiin koska sitä ostetaan liikaa tai miettimättä mitä kotona jo on. Viikon ruokalista kannattaa suunnitella etukäteen, neuvoo MKN Keskus ry:n kehityspäällikkö Marita Suontausta.

Suomalaisissa kodeissa heitetään ruokaa roskiin 20-25 kiloa vuodessa Nelihenkisen perheen hävikin arvo on satoja euroja.
Suomalaisissa kodeissa heitetään ruokaa roskiin 20-25 kiloa vuodessa Nelihenkisen perheen hävikin arvo on satoja euroja.
Kuva: Tonnilainen

– Tarkista jääkaapin sisältö ennen kauppaan lähtöä, niin tiedät mitä tarvitset. Kaupasta tullessa täytä jääkaappi niin, että ensin vanhenevat ovat edessä.

Hävikkiviikko pyrkii vaikuttamaan etenkin kuluttajiin. Teema onkin hyvä heräte jokaiselle. Elintarvikkeiden päiväysmerkinnät on hyvä kerrata: parasta ennen -päiväys ei ole sama kuin viimeinen käyttöpäivä. Moni tuote säilyy erinomaisena pitkään parasta ennen -päiväyksen mentyäkin.

– Helppo tapa vähentää hävikkiä on käyttää jääkaapissa olevia ruoka-aineita luovasti. Munakkaat, pyttipannu, wokit ja keitot ovat hyviä ruokia silloin, kun jääkaapissa on paljon monenlaista pientä, joista yhdessä tulee uusi hyvä ateria. Kuivahtaneesta leivästä ja pullasta saa myös monia herkkuja, muistuttaa Suontausta.