Ruo­ko­lah­del­la Eino Leino Kuo­le­man sylissä – seu­tu­kun­nan ainoa ke­sä­teat­te­ri vie hurjaan fars­siin

Nuori runoilija Eino Leino (Ville Kotka) Kuoleman (Marika Juopperi) intohimoisessa syleilyssä. Kuolema haluaa vimmatusti kokea elämän syntymisen ihmeen, ja valitsi isäksi Leinon Eikan. Aivan sivullinen naapuri herra Uusitalo (Martti Rönkkö)  joutuu niin hurjaan pyöritykseen, että paitakin repeää. Einolta ei sääliä heru. Koska Eino ei halua langeta Kuoleman houkutuksiin, päätti se heittäytyä kuolleeksi. Elvytystä yrittämässä uusi piika (Essi Saarela). Kuolema on päättänyt saada lapsen Eino Leinon kanssa. Runoilija itse on toista mieltä. Meno on niin hurjaa, ettei Eino Leino ehdi edes pukea pyhäpukua ylleen. Tarinan todelliset rakastavaiset ovat Eino Leino ja Freya Schoultz (Enni Heilala). Todellisuudessakin he olivat rakastavaisia ja Freyasta tuli Leinon ensimmäinen vaimo.
Nuori runoilija Eino Leino (Ville Kotka) Kuoleman (Marika Juopperi) intohimoisessa syleilyssä. Kuolema haluaa vimmatusti kokea elämän syntymisen ihmeen, ja valitsi isäksi Leinon Eikan.
Nuori runoilija Eino Leino (Ville Kotka) Kuoleman (Marika Juopperi) intohimoisessa syleilyssä. Kuolema haluaa vimmatusti kokea elämän syntymisen ihmeen, ja valitsi isäksi Leinon Eikan.
Kuva: Kirsi Junttila

Jokivarren ja Raahen seutukunnan ainoa kesäteatteri nousee Paavolaan Ruokolahden lavalle. Koronarajoitusten vuoksi käsikirjoitukset ovat pysyneet laatikoissa ja esiriput alhaalla koko maassa, vaan Tuomiojan kesäteatterin porukkaa ei yksi virus lannistanut.

– Johtokunnassa oli näkemys, että tämä vuosi jätetään kylmästi väliin. Mutta nämä vaan harjoitteli, joten eihän siinä muuta voinut, naurahtaa Esa Palokangas.

Innokas harrastajaporukka treenasi reilun kuukauden ajan etänä Google Teamsin välityksellä.

– Oli sama harjoitella, kun ei voinut matkustellakaan, sanoo jälleen estradille noussut Essi Saarela.

Koronarajoitusten vuoksi esityspaikaksi valikoitui Ruokolahden lava. Lavalle saa tuolit riittävän harvaan ja tilaa on käsidesipisteille.

– Nuorisoseuran talokin olisi saatu, mutta väki halusi lavalle, koska tämä on kesäisempi paikka, Palokangas kertoo.

Lava soveltuu mainiosti teatterin tarpeisiin. Orkesterilava on valmis näyttämö ja Palokankaan mukaan salissa on loistava akustiikka. Kantatie 86:n vilkkaan liikenteen melukaan ei häiritse.

Ensi-ilta on 24.7. ja viimeinen esitys 9.8. Kauden aikana ehtii olla kahdet tanssit, sillä elokuun alusta lähtien voi taas järjestää yli 500 hengen yleisötilaisuuksia.

Tanssit eivät haittaa kesäteatteria eikä teatteri tansseja, sillä lavan kulissit saa näppärästi kasaan ja tuolit pinoon seinänvierustalle.

– Toivotaan, että ihmiset uskaltaa lähteä liikkeelle. Voidaan vakuuttaa, että kyllä täällä terveenä pysyy, Palokangas rohkaisee.

Kesäteatterin ohjelmassa on Antti Hopian farssi Sulle nauran neiti kesäheinä eli Eino Leino pyjamassa. Näytelmä kertoo Leinon työn alkuvuosista ja hänen rakkaudestaan neiti Freya Schoultziin, joka oli Leinon ensimmäinen vaimo.

Historialliset henkilöt saavat seurakseen Kuoleman, joka haluaa kokea uuden elämän kehittymisen ja syntymisen ihmeen. Siksi Kuolema on majoittunut naisen ruumiiseen.

Kuoleman omituinen halu pyörittää henkilöitä vauhdikkaasti tilanteesta toiseen, saa aikaan väärinkäsityksiä ja läheltä piti -tilanteita. Samalla nauretaan sitoutumisen pelolle ja lihan himolle.

Rooleissa on kokeneita vanhoja tuttuja. Ohjaajilla oli heti selkeä näkemys, kenestä tulee Eino Leino.

– Työjuttujen vuoksi ensin emmin. Kun työasiat järjestyi, tulin käymään yksissä treeneissä ja sillä tiellä olen, Ville Kotka kertoo.

Kuoleman rooliin löytyi Karinkannasta Marika Juopperi, joka on vuosi kaudet näytellyt kotikylän nuorisoseuran pikkujouluissa.

– Kiva, nyt saa koko vuoden harrastaa teatteria, hän naurahtaa.

Lavalle 10 vuotta sitten noussut Martti Rönkkö on edelleen mukana. Monia rooleja vetänyt mies eläytyy hahmoihinsa vuosi vuodelta paremmin.

Eino Leino pyjamassa

Kirjoittanut Antti Hopia

Ohjaus Anne Heilala-Tervo ja Esa Palokangas

Eino Leino: Ville Kotka

Rouva Schoultz: Piia Kotka

Freya Schoultz: Enni Heilala

Piika: Essi Saarela

Kuolema: Marika Juopperi

Uusitalo: Martti Rönkkö

Esitykset Ruokolahden lavalla Paavolassa

Liput vain ennakkovarauksella 20.7. alkaen numerosta 045 2459015