Ruukin luo­mu­mark­ki­nat peruttu tältä syk­syl­tä – ensi vuonna 25-vuo­tis­mark­ki­nat

Perinteiset Ruukin luomumarkkinat jäävät tältä koronavuodelta väliin.
Perinteiset Ruukin luomumarkkinat jäävät tältä koronavuodelta väliin.
Kuva: Kirsi Junttila

Ruukin luomumarkkinoita ei tänä syksynä järjestetä, on Ruukin kyläyhdistys päättänyt.

Perinteiset luomumarkkinat oli tarkoitus järjestää tuttuun tapaan Ruukin maaseutuopiston pihapiirissä 12. syyskuuta. Mutta Raahessa ilmenneet koronavirustartunnat ja -altistumiset saivat kyläyhdistyksen pohtimaan asiaa uudestaan.

– Tätä on vatvottu ja meillä on ollut hankalia päiviä. Tarkkaan asiaa harkittuamme päätimme perua markkinat, kertoo Inga Nuojua.

Luomumarkkinoiden asiakkaista yli puolet tulee Nuojuan mukaan Raahesta. Hän oli jo saanut kävijöiltä viestiä, että jättävät koronan vuoksi markkinat väliin.

– Jo ennen perumispäätöstä raahelaiset asiakkaat kyselivät, mistä saisivat luomuvalkosipulia, koska he eivät nyt uskalla tulla tapahtumaan, Nuojua sanoo.

Koronatilanne olisi vaikuttanut varsin paljon luomumarkkinoiden järjestelyyn. Myyjiä olisi saanut ottaa korkeintaan 40. Myyntipaikkoja ei olisi saanut perustaa maaseutuopiston tiloihin, vaan kaikki paikat olisivat olleet ulkona kuuden metrin välein.

Ulkopaikan vuoksi osa myyjistä jo perui tulonsa, koska tuotteet eivät kestä kosteaa ulkoilmaa. Koronarajoitusten vuoksi ruoka- ja kahvitarjoilua ei olisi voinut järjestää ja hädän hetkellä olisi täytynyt tyytyä ulkovessoihin.

– Luomumarkkinat on tapahtuma, jonne tullaan myös viihtymään. Kaikki viihtymiseen liittyvä olisi pitänyt karsia pois. Olisi ollut karvalakkiversio markkinoista, Nuojua tiivistää.

Kyläyhdistys kävi tarkasti läpi tilannetta Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän lääkärien kanssa.

– Infektiotautilääkärin ohjeen mukaan tilannetta on seurattava kaksi viikkoa ja jos tilanne pahenee, on tapahtuma peruttava. Kaksi viikkoa tulee täyteen juuri markkinapäivänä, ja jos sitten vasta perutaan, niin silloin vasta pulassa ollaan. Tämä on vähiten asiakkaille ja myyjille harmia tuottava ratkaisu, Nuojua perustelee.

Järjestäjät katsovat koronan läpi jo tulevaisuuteen. Ensi vuonna luomumarkkinat täyttävät 25 vuotta.

– Nokka on kovasti päin suuria bileitä, Nuojua toteaa.