Ruukin, Raahen Seudun ja Vi­han­nin Osuus­pan­kit puu­haa­vat fuu­sio­ta – tuo­reel­taan lu­va­taan, ettei kont­to­rei­ta lo­pe­te­ta

Ruukin Osuuspankin toimitusjohtaja Kalle Arvio kertoo, että pankkien yhdistyminen toisi paremmat edellytyksen yhä isompia hankkeiden rahoittamiseen. Raahen Seudun Osuuspankki, Ruukin Osuuspankki ja Vihannin Osuuspankki julkaisivat yhdistymissuunnitelmansa tiistaina. Halu fuusioon on jokaisessa konttorissa kova ja yksimielinen.
Ruukin Osuuspankin toimitusjohtaja Kalle Arvio kertoo, että pankkien yhdistyminen toisi paremmat edellytyksen yhä isompia hankkeiden rahoittamiseen.
Ruukin Osuuspankin toimitusjohtaja Kalle Arvio kertoo, että pankkien yhdistyminen toisi paremmat edellytyksen yhä isompia hankkeiden rahoittamiseen.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahen Seudun, Ruukin ja Vihannin Osuuspankkien hallitukset ovat käynnistäneet suunnittelun, jonka tarkoituskena on selvittää pankkien yhdistymistä yhdeksi pankiksi. Yhdistymisellä halutaan lisätä pankkien kykyä tarjota asiakkailleen edulliset ja monipuoliset palvelut muuttuvassa maailmassa.

– Yhdistymishankkeella on suuri merkitys koko toimialueemme elinvoimaisuudelle. Suurempi pankki voisi rahoittaa entistä suurempia paikallisia yrityshankkeita sekä maa ja metsätaloushankkeita, kertoo Ruukin Osuuspankin toimitusjohtaja Kalle Arvio.

Pankkien mukaan asiakaskäyttäytymisen muutos, pankkeihin kohdistuvan sääntelyn kiristyminen sekä finanssialan uudenlainen kilpailu vaativat pankkien palvelukyvyltä ja tehokkuudelta jatkuvasti enemmän.

– Yhdistämällä voimamme voisimme myös parantaa kilpailukykyä. Keskittämällä hallinnolliset tehtävät saisimme enemmän aikaa asiakaspalveluun ja sen laatuun voitaisiin panostaa entistä enemmän, kertoo Ruukin Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Timo Junnila.

Yhdistymissuunnitelma herättää varmasti mielikuvan siitä, että onko konttoreita katoamassa yhdeltä tai useammalta paikkakunnalta. Vihannin Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Mikkelän mukaan suunnittelun lähtökohtana on, että kaikki nykyiset konttorit jatkavat toimintaansa ja uusi pankki voisi tarjota jopa laajemman palveluvalikoiman kaikissa konttoreissaan. Yhdistyminen ei myöskään vaikuttaisi pankkien asiakassuhteisiin, vaan ne jatkaisivat nykyisellään.

– Esimerkiksi tilinumerot, verkkopalvelutunnukset ja maksukortit säilyisivät samoina eikä asiakkaiden tarvitse tehdä mitään yhdistymisen vuoksi, Mikkelä kertoo.

Raahen Seudun Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Eija Sorjamaan mukaan suunnittelutyö pankkien yhdistämiseksi on vielä alussa, eikä tarkkaa aikatauluakaan ole vielä olemassa. Näillä näkymin seuraavat askeleet kohti yhdistymistä otetaan pankkien hallituksessa ensi kesän alkupuolella ja edustajistojen päätettäväksi yhdistyminen tulee ensi syksynä.

Osuuspankit pitävät yhdistymistä koskevan tiedotustilaisuuden tiistaina iltapäivällä. Lisätietoa aiheesta torstaina julkaistavassa paperisessa lehdessä.

(juttua korjattu tiistaina 11.2. kello 11.40. Korjattu Ruukin OP:n hallituksen puheenjohtajan sukunimi)