Ruuk­ki­lais­läh­töi­sen Jeroma Ta­bel­lin tai­de­näyt­te­ly Tee­Koos­sa

Jeroma Tabell lahjoitti Mäkelänrinteelle puhuttelevan taulun "Kohti uutta", jonka hän esitteli näyttelyn avajaisten yhteydessä.
Jeroma Tabell lahjoitti Mäkelänrinteelle puhuttelevan taulun "Kohti uutta", jonka hän esitteli näyttelyn avajaisten yhteydessä.
Kuva: Tiina Niinimaa

Tamperelaistaiteilija Jeroma Tabell toi taidenäyttelynsä heinäkuun ajaksi Ruukkiin kahvila TeeKoon tiloihin. Tarkkasilmäisimmät tunnistavat tauluista tuttuja paikkoja.

– Minulla on voimakas ruukkilaistausta. Kasvoin mummun ja papan kolmantenatoista lapsena keskipytingissä, Tabell hymyilee.

Kuten eräästä näyttelyn taulusta huomaa, elämä ei aina ollut pelkkää iloa ja helppoa. Silti lapsesta lähtien piirtäminen on ollut Tabellin suuri intohimo. Viikon kohokohta oli, kun mummo toi Oulun osuuskaupasta käärepapereita, joihin sai piirtää. Matka jatkui Ruukista 17 vuotiaana uittohommiin Kemijokisuulle. Taideharrastus vahvistui entisestään nuorukaisen liityttyä Työväenopiston maalauspiiriin. Tuolla miehelle selvisi myös oman taiteen tyylisuunta, naivismi.

– Taisi olla toinen kerta maalauspiirissä, kun vanhempi nainen katsoi työtäni ja totesi, että "Sinähän oot naivisti!". Vastasin hieman epäröiden, että joo, mutta heti sen jälkeen menin kirjastoon lukemaan, mitä hän tarkoitti, Tabell nauraa.

– Naivismi on ikään kuin itseoppineiden taiteilijoiden tyylisuunta, jonka säännöt ovat hyvin vapaat. Se todella tuntui sopivalta kehykseltä omalle taiteelleni.

Taulujen pääosassa ovat erilaiset ihmiset, joiden kasvoilta huokuu tyyneys ja rauhallisuus. Jokaisella yksityiskohdalla on merkityksensä, joita mies avasi mielellään.

– Monessa taulussa on esimerkiksi kuu, joka kuvastaa aikaa.

Varsinaisen työuransa Tabell on tehnyt erityisopettajana, mutta taidetta hän ei ole koskaan hylännyt. Vain vuodet erityiskoulun rehtorina olivat niin kiireisiä, että Tabell koki sen tukkivan luovuutensa, joten rehtorin virka jäi melko pian. Eläkkeelle jäännin myötä harrastus on kasvanut nykyisiin mittoihin ja näyttelyitä on pidetty aina Espanjassa ja Virossa saakka. Repertuaariin kuuluu myös veistoksia, jotka ovat esillä Iittalassa naivistien kesänäyttelyssä Villi, vapaa ja värikäs.

Vaikka Ruukilla on aina ollut erityisasema miehen elämässä ja hän on täällä useana vuonna vieraillut, TeeKoon näyttely on vasta toinen synnyinpitäjässä pidetty. Vuonna 2008 tauluja oli esillä Mäkelänrinteellä.

– Mäkelänrinne liippaa läheltä vanhaa sydäntäni. Sukulaiset ovat jo kuolleet, mutta ystäviä siellä voi olla, Tabell kertoo.

TeeKoon näyttelyn avajaisissa Tabell lahjoitti maalaamansa taulun "Kohti uutta" Mäkelänrinteelle. Taulussa kirjava saattue kuljettaa vanhaa naista paareilla kohti vanhainkotia. Sen vastaanotti Mäkelänrinteen palveluesimies Katri Muhonen.

– Todella puhutteleva taulu. Vien tämän jo tänään Mäkelänrinteelle, jotta asukkaat saavat katsella ja muistella kertomuksia nuoruudestaan. Toivon, että asukkaat esittävät taululle lopullista sijoituspaikkaa, Muhonen kommentoi.

Tabellin näyttely pystytettiin jo perjantaina ja tuttuja, sukulaisia ja muuten vain taiteesta kiinnostuneita riitti koko viikonlopuksi.

Näyttelyn ulkopuolella mies on tehnyt pitkiä kävelyretkiä pitkin kylänraittia ystävien ja muistojen kanssa.

– Koko kävelyn ajan esittelin, että tässä oli ennen sitä ja sitä, Tabell nauraa.

Hän kertoo olevansa aidosti pahoillaan siitä, että vanha raitti on rikottu. Mutkainen soratie kulki aina pytingeiltä Ruukin keskustaan saakka ja sen varrella olleet kauniit, vanhat talot muodostivat ehjän, mieleenpainuvan miljöön.

– Olin aina ajatellut täällä olevan kaksi pysyvää, joki ja kylän raitti. Onneksi sentään joki on pysynyt ennallaan.