Säiden vaih­te­lu on tuonut haas­tet­ta tiestön hoitoon – On­gel­mia eri­tyi­ses­ti teillä, joissa liuk­kaut­ta tor­jut­tu hie­koit­ta­mal­la

Ruukintien eli 807-tien kunto Rantsilan ja Paavolan välillä on puhuttanut pitkin talvea väliä säännöllisesti ajavia ja erityisesti ammattiautoilijoita.

Siikalatva/Rantsila
Muun muassa Ruukintien kunto on puhuttanut väkeä. Toissa ja viime viikon aikana tie saatiin tammikuun alkua huomattavasti parempaan kuntoon.
Muun muassa Ruukintien kunto on puhuttanut väkeä. Toissa ja viime viikon aikana tie saatiin tammikuun alkua huomattavasti parempaan kuntoon.
Kuva: Sari Kihnula

Lapin ely-keskuksen aluevastaava Jukka Vanhanen kuvailee tänä talvena II-luokan, päällystettyjen teiden olleen hankalimpia hoidettavia laajalla alueella, ei yksin Siikalatvalla.

–  Kun tielle on välillä satanut lunta ja ajoittain vettä sekä lämpötilat ovat olleet poikkeuksellisen korkeita, niin sulanut lumi ja satanut vesi on jäätynyt teräsjääksi, jota on vaikea poistaa. Usealla tiellä on ollut tätä ongelmaa.

–  Ib:llä liukkaus pitäisi pääasiassa torjua hiekalla, mutta suolalla hoidetut ovat olleet tänä vuonna paremmassa kunnossa. Mihin on koitettu jääpolannetta saada, jääpolanne on sulanut epätasaisesti. II-luokan tiet ja Ib-luokan tiet, jotka on yritetty hoitaa hiekoittamalla ovat olleet ongelmallisimpia. Uusissa urakoissa nämä tiet muuttuvat 1c-luokaksi, jossa pääasiallinen liukkauden hoito hoidetaan hiekalla. Talvi on ollut todella ongelmallinen, toteaa Vanhanen.

Aluevastaavalle on tullut jonkin verran palautetta Ruukintiestä ja yleensä kaikista II-luokan teistä, myös 822-tiestä ja 800-tiestä.

–– II-luokan teissä ei ole kitkavaatimuksia. Talvi on tehnyt suuret ongelmat. Jääpolanteet on saatu rakennettu kuten pitää, sitten tie on ruvennut sulamaan epätasaisesti. Myös runsas hiekoitus on lisännyt teiden epätasaista sulamista. Nyt ongelmana on, että jää on niin kovaa, että pitää olla melko raskaat kamppeet, millä tietä saa tasoitettua. Urakoitsijalla on tällä hetkellä kaksi höylää ja raskas lana työssä Siikalatvalla, kuvaili Vanhanen viime viikon torstaina.

Siikalatvan urakassa on kuluvana talvikautena joulukuun loppuun mennessä käytetty hiekoitushiekkaa noin 3000 tonnia, kun sitä yleensä menee keskimäärin koko talvikautena noin 3500 tonnia. Vanhanen toivoo, että lopputalvi olisi niin sanottu normaali talvi, mikä helpottaisi teiden hoitoa.