Salvos mukana mul­lis­ta­vas­sa hir­si-in­no­vaa­tios­sa

Pyhäntä
Havainnekuva Salvoksen asiakkaale nousevasta JÄTTIHIRSI-kohteesta. <p>Lähes valmis hirsikehikko. JÄTTIHIRSI™ on  leveydeltään 150, 200, 250 tai 300 millimetriä ja korkeudeltaan 360, 720 tai 1080 millimetriä. </p><p>Asentaminen on nopeaa.</p>
Havainnekuva Salvoksen asiakkaale nousevasta JÄTTIHIRSI-kohteesta.
Havainnekuva Salvoksen asiakkaale nousevasta JÄTTIHIRSI-kohteesta.
Kuva: Salvos

Pyhäntäläinen Salvos Finland Oy ja hirsi-innovaation kehittäjä Pellopuu Oy ovat tuomassa markkinoille JÄTTIHIRSI™-uutuustuotteen. Sen avulla talo nousee tarvittaessa vain kolmella yli metrin korkuisella ja painumattomalla hirsikerralla.

Jättihirren avaintekijänä on rakenne, jossa käytetään keskilamellina erikoiskuivattua liimapalkkia. Erikoisprofiilin omaavan hirsituotteen kerrotaan olevan markkinoiden painumattomin hirsiratkaisu, minkä vuoksi sille onkin haettu patenttia.

Perinteisesti hirsirakennuksiin lasketaan jo suunnitteluvaiheessa painumavara ovien, ikkunoiden ja muiden rakennusosien yläpuolelle. Painumavaran vuoksi hirttä on vaikea yhdistää painumattomiin rakennusmateriaaleihin, kuten kiveen, lasiin tai betoniin. Samasta syystä on tarvittu leveitä ikkunoiden ja ovien peitelistoja, mutta Jättihirren kanssa tätä ongelmaa ei pitäisi olla.

Salvoksella iloitaan siitä, että rakenteen painumattomuus tekee mahdolliseksi modernit, arkkitehtoniset ratkaisut myös hirsirakentamisessa. Koska rakenne ei painu, myös talon nurkat voidaan tehdä tarkkarajaisiksi ja teräviksi ilman peitelistoja tai perinteisiä ristikkäisiä hirsinurkkia.

– Nyt olemme valmiit mullistamaan niin kansainväliset kuin kotimaankin markkinat uutuushirrellä, joka soveltuu niin omakoti- kuin julkisrakentamiseenkin. Olemme tätä silmällä pitäen investoineet Pellopuun kanssa yhteensä yli 10 miljoonaa euroa, kertoo Salvoksen toimitusjohtaja Joni Koskelo.

Hänen mukaansa puurakentaminen on valtavassa nosteessa muun muassa ekologisuutensa ja hyvien sisäilmaominaisuuksiensa ansiosta.

Pellopuun käyttämä puu tulee pohjoismaisista talousmetsistä, joilla on ekologisesti ja sosiaalisesti vastuullisesta tuottamisesta kertova PEFC-merkintä.

– Suomessa tunnetaan hyvin hirsirakennusten asumismukavuus, kuten lämmön ja kosteuden tasauskyky. Puu pitää olla oikealta korkeudelta kerättyä, jotta se kestää suuret lämpötila- ja kosteusvaihtelut. Uusiutuvana luonnonvarana puu on resurssitehokas sekä ihmis- ja luontoystävällinen rakennusmateriaali. Vastuullisesti hoidetut talousmetsät toimivat hiilinieluina ja hiili säilyy puurakenteessa sitoutuneena myös kaatamisen jälkeen, Koskelo jatkaa.

Hirsimateriaalin hyödyntämiseen on herätty myös suurkohteiden, kuten koulujen, hoivakotien ja hotellien rakentamisessa.

– Korkeimmalla 1080 millimetrin hirsielementillä rakentaa yksikerroksisen omakotitalon jo kolmella hirsikerralla. Perinteisellä 260 mm korkealla hirsiprofiililla reilun kolmen metrin korkeudessa hirsikertoja olisi jo 12. Hirsi-innovaatiomme tarkoittaa siis neljä kertaa vähemmän nostoja, saumoja ja työaikaa, kertoo puolestaan Pellopuun toimitusjohtaja Mikko Mannila.