Siikajokilaakson nro 1: Sii­ka­jo­ki­laak­soa jul­kais­tu 55 vuotta – ver­kos­sa luet­ta­vis­sa en­sim­mäi­nen Sii­ka­jo­ki­laak­so

Mainos: Sii­ka­jo­ki­laak­son jou­lu­tar­jous diginä tai pai­net­tu­na itselle tai lah­jak­si. Tilaa tästä.

Lukijalta
Kolumni

Sa­mea­piir­toi­sen kris­tal­li­pal­lon näkymät

-

On se aika vuodesta, kun aurinkolasit on saanut kaivaa talviteloilta. Hyvä niin. On sitä pyöreää keltaista mollottajaa kaivattukin!

Laseineen voi suksia retkilatua soidensuojelualueen yli niin, että heilahtaa. Pitkäkankaan laavulle asti. Makkarapaketti on toistaiseksi unohtunut juomavyöstä. Kolmas kertaa sanonee toden?

Tällä viikolla on käyty niitä kisoista tärkeimpiä. Nimittäin koulun hiihtokisoja. Näinä aikoina on jotenkin lohdullista ja erityisen tärkeää, että sellaiset pystytään pitämään. Lämmin kiitos Pyhännän koululle.

Ja iso kiitos latujen kunnossapidosta.  On muuten pukannut priimaa sillä saralla. Säiden haltijalle myös kiitokset. Huomattavasti enemmän olisi alkuvuodesta hatuttanut, jos lumitilanne olisi ollut yhtä olematon kuin vaikkapa seitsemän vuotta sitten, eikä olisi päässyt hiihtämään ja luistelemaan.

Sitten siihen harmaaseen pyöreään mollottajaan.  Ja tehdään yksi asia selväksi. Jos joskus tarvitaan henkilö ennustamaan tulevaa, niin minua ei kannata palkata. Sen verran sameapiirtoinen kristallipallo on käytössä.

Jos joku olisi 15 vuotta sitten kertonut minulle, että herään helmikuussa 2021 täydenkuun aikaan paistaakseni jauhemaksapihvejä haapavetisen oppilaitoksen keittiössä, niin olisin sivuuttanut sen rehvakkaasti nauraen. Nyt elintarvikealan perustutkinto alkaa olla kuorrutusta vaille valmis.

Saksassa meneillään olevien Oberstdorfin MM-hiihtojen Suomen joukkueen mitaliveikkaukseni – 0 mitalia – meni komeasti pieleen heti kättelyssä. Koossa on tätä kirjoittaessa jo kaksi komeaa harmaata pyöreää mollottajaa.

Menneisyyden ennustaminen on helpompaa. Itse kiinnostuin urheilusta 5-vuotiaana, kun Marjo Matikainen sivakoi havujen avittamana MM-kultaan Länsi-Saksassa Oberstdorfin vuoden 1987 kisoissa.

Siitä vielä neljä olympiadia taaksepäin. Nimittäin 7.3.1971 käytiin Piippolan kunnantalolla kokous, jossa perustettiin Siikalatvan Urheilijat. Ylevänä ajatuksena oli kerätä yhteen latvakuntien nuoria urheilijoita ja tuomisina oli heti kaksi kuukautta myöhemmin Hämeenlinnan SM-maastojuoksuista kaksi joukkuemitalia.

Pyhännällä viime vuosikymmenet toimineen seuran osalta oli yleviä suunnitelmia – lähinnä seuran puheenjohtajana toimivan allekirjoittaneen mietintämyssyssä – myös merkkipäivän juhlintaan, mutta ne on siirretty suosiolla ”syssymmälle”. Nyt on riittävästi haastetta veikata, mitä toimintaa uskaltaa seuraavalle viikolle suunnitella.

Keijo Makkonen