Kolumni

Sananen vuo­den­ajan­vaih­teek­si

-

Alkuun sananen koronasta.

Korona on biljardin tapainen perinnepeli, jossa pelaajat lyövät kepeillä kiekon muotoisia nappuloita neliskulmaisen pelialueen kussakin nurkassa sijaitseviin pusseihin. Wikipedian mukaan peli syntyi Virossa tai Latviassa intialaisen carrom-pelin pohjalta 1920-luvulla. Suomeen koronan toi vuonna 1944 puuleluistaan tunnettu Juho Jussilan leluyhtiö, joka toimii yhä Jyväskylän Palokankaalla.

Tänä poikkeuskeväänä yllätyimme eräällä Tavastkengän mummilareissulla, kun isäni oli hakenut vintiltä pirttiin lähes 30 vuotta vanhan koronan. Siitä tuli toviksi kevään ykköshupia kolmessa sukupolvessa.

Valmistajan verkkokaupassa korona on muuten kirjoitushetkellä väliaikaisesti lopussa. Liekö COVID-19-pandemialla ollut osuutta asiaan.

Väliin sananen etäkoulusta.

Meillä on käyty kevään aikana etäeskaria. Alun haasteiden jälkeen se sujui aivan mainiosti. Lähieskarin jatkuminen viikko sitten mietitytti alkuun, kun pandemian etenemisen suhteen ollaan alueella yhä samassa jamassa kuin koulujen sulkeutuessa.

Toisaalta järjellistä – ja laillista – syytä koulusulun jatkumiselle ei ollut, joten kyseessä oli ainoa oikea vaihtoehto. Yhtä lailla jännitti ja mietitytti etäopetuksen alkaminen.

Lisäksi meillä on vietetty etävalmistujaisia, kun puolisoni valmistui terveydenhoitajaksi.

Loppuun sananen huumorista.

Pandemian alussa – ja valitettavasti yhä – Facebookissa kiertää joukko hassunhauskoja päivityksiä esimerkiksi vessapaperin hamstraamisesta. Kohdaltani huumoria riitti viikon. Sen jälkeen ne alkoi ärsyttää.

Vähän kuin lapsuuden sketsiohjelmat. Kun niitä näkee nyt uudestaan, miettii mille näissä on nauranut. Kolumnin otsikko on viittaus 80-luvun lopun tv-sarjaan Hymyhuulet, jossa Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala horisevat nuorisopastori Leon ja ystävänsä Markon hahmoissa. Nauratti silloin.

Sen aikakauden tv-tarjonta oli aika lailla yhtä monipuolista kuin tänä keväänä urheilutarjonta. Urheilussa parasta viihdettä tarjosi vastikään edesmenneen Raimo ”Höyry” Häyrisen radioselostukset.

Vaikka joka toinen kesä arvokisoineen elämä on ollut – vanhan sananlaskun mukaan – vain osa jalkapalloa, on urheilun superkesän 2020 peruuntuminen henkilökohtaisesti vain hyvä asia. On aikaa keskittyä oleellisimpiin asioihin.

Keijo Makkonen