Sa­va­lo­jan ky­lä­yh­dis­tys on pis­tä­nyt uuteen uskoon Ervan laa­vu­mil­jöön – Ervassa kelpaa viettää va­paa-ai­kaa

Siikalatva/Rantsila
Ervan laavulle on asennettu grillisetti, jossa onnistuu vaikka lättyjen paisto, kun tuo oman muurikkapannun. Pertti Mykylälle ja Eija Tuomaalalle grillin toimintoja esitteli Merja Karvonen. Ervan kuntoradan yhteyteen on rakennettu Savalojan kyläyhdistyksen toimesta monipuolinen vapaa-ajanviettopaikka. Kuntoilukeskuksen äärellä Joonas, Saana ja Merja Karvonen, Eija Tuomaala ja Pertti Mykylä. Ervan laavulla viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Keinuissa viihtyy nuorisokin.
Ervan laavulle on asennettu grillisetti, jossa onnistuu vaikka lättyjen paisto, kun tuo oman muurikkapannun. Pertti Mykylälle ja Eija Tuomaalalle grillin toimintoja esitteli Merja Karvonen.
Ervan laavulle on asennettu grillisetti, jossa onnistuu vaikka lättyjen paisto, kun tuo oman muurikkapannun. Pertti Mykylälle ja Eija Tuomaalalle grillin toimintoja esitteli Merja Karvonen.
Kuva: Sari Kihnula

Kyläläisten talkoovoimin Ervan maastoissa polveilevan, kunnan hallinnoiman pururadan parkkipaikan viereen on noussut miljöö, johon voi tulla viettämään aikaa isommallakin porukalla. Laavun yhteydessä on monen grilliherkun valmistamiseen sopiva tulisija ja useampi pöytäryhmä. Lasten aika kuluu keinuissa, leikkivälineillä ja kuntoilukeskukseksi nimetyillä telineillä, joilla myös aikuiset voivat kuntoilla. Parkkipaikan perältä löytyy nyt huussi ja halot ovat säältä suojassa varastoliiterissä.

Jos mieli tekee vetäistä hikilenkki, voi suven aikana kirmata pururadalla. Talvella Ervan latu on mitä mainioin hiihtopaikka heille, jotka eivät kaipaa hiihtoladulta isoja korkeusvaihteluja.

Miesmuistin mukaan Ervan kuntorata rakennettiin 2006, sen jälkeen, kun puiden kaato ja myrskyn yhteisvaikutus pilasivat lähempänä Hovin koulua olleen hiihtoladun.

Jo aiemmin parkkipaikan viereen toteutettiin EU-hankkeena laavu ja tulistelupaikka. Savalojan kyläyhdistyksen perustamisen jälkeen kyläläiset ottivat ensimmäiseksi yhteiseksi tavoitteekseen Ervan miljöön kehittämisen.

Kunta on jeesannut kylää niin, että hankki vapaa-ajankeskuksen maapohjan omistukseensa ja vuokrasi sen edelleen kyläyhdistykselle 30 vuodeksi.

Yhdistyksen puheenjohtaja Merja Karvonen ja sihteeri Eija Tuomaala aprikoivat, että ilman Porkan Ritan aikanaan vetämää Kylillä kelpaa-hanketta, Leader-raha Erva kuntoon -hankkeelle olisi jäänyt hakematta. Ritan avustuksella monisäikeiset hankehakemus saatiin matkaan. Kolmivuotinen hanke laitettiin jalalle 2017. Loppulaskelmien mukaan, talkootyötunnit laskelmassa huomioiden, varoja tarvittiin 25 000 euroa.

Kyläpäällikkönaiset ovat saaneet keskittyä paperiasioiden ja materiaalitoimitusten pyörittämiseen, kun kyläyhdistyksen aktiivisiin toimijoihin kuuluva Pertti Mykylä otti vastuulleen talkoiden organisoinnin. Porukalla ihmetellään ja kiitellään talkooväkeä joka lähti innolla mukaan niin, että tuntikirjanpidon mukaan talkoisiin on osallistunut 30 henkilöä.

– Minut yllätti, kuinka porukka suhtautui talkookutsuihin. Saa sanoa, että väkeä oli niin kuin vanhan ajan talkoissa, Pertti Mykylä muistelee.

Mykylä järjesti talkoot niin, että kerralla paikalla oli puolenkymmenen henkilön ryhmiä. Aika ei mennyt toinen toisensa tiellä pyöriessä, vaan näkyvää saatiin aikaiseksi talkoopäivä kerrallaan.

Alueen maisemoinnissa ovat kylän konemiehet paiskineet talkootöitä. Miljööseen on ajettu valtavasti joutomaata. Viihtyisyyttä lisäävät kaksi koristelampea, jotka palvelevat keväisin sulamisvesien keruualtaina.

Odotettavissa on, että alueen kehittäminen ei jää tähän. Toivetta on esitetty kuntoportaista. Eija Tuomaala epäilee, josko nyt ei sentään omaa frisbee-golfrataa saada. Merja Karvonen ei hylkää sitäkään ideaa, koska ajan kanssa voidaan saada aikaiseksi isojakin asioita.

Mikäli koronatilanne sallii, järjestetään syyskuussa Ervan uudistetun laavun viralliset avajaiset, joissa talkooväen ei tarvitse kaivaa makkarakojun äärellä rahapussia esiin.