Kolumni

Seu­ra­kun­nas­ta: Hel­lun­tai­ta odo­tel­les­sa

-

Vuoden pesti Siikalatvan seurakunnassa lähestyy uhkaavasti loppuaan kesällä ja tämä kirjoitukseni voi jäädä viimeisekseni. Siksi viime sunnuntain evankeliumiteksti Jeesuksen jäähyväispuheesta kuvaa myös minun tunnelmiani. Vuosi on ollut antoisa, olen nauttinut työstäni täysin rinnoin. Samalla olen koettanut antaa teille parastani niin saarnassa kuin liturgiassa. Toisaalta Jeesuksen sanoin ”paljon enemmänkin minulla olisi teille puhuttavaa”.

Viime sunnuntain evankeliumi (Joh 16:5-15) puhuu Pyhästä Hengestä, jonka Jeesus lähettää omilleen. Johannes käyttää sanaa ”puolustaja”, ”parakleetos”. ”Parakleetos” oli kreikkalaisessa oikeudenkäynnissä henkilö, joka puolustaa syytettyä todistajan puheenvuorossaan. Tarkalleen ottaen sana pitäisi ehkä kääntää ”puolesta puhujaksi”. Jos tämä sanan merkitys ei tunnu täsmäävän Johanneksen evankeliumin tekstiin, voi sanan merkitystä johtaa varsin monimerkityksisestä verbistä ”parakalein”. Silloin Pyhä Henki voitaisiin ymmärtää ”luokseen kutsujaksi”, ”esirukoilijaksi”, ”kehottajaksi”, ”neuvonantajaksi”, ”rohkaisijaksi”, ”lohduttajaksi” tai ”auttajaksi”. Ehkä Pyhä Henki on tätä kaikkea.

Evankeliumin mukaan Pyhä Henki on totuuden henki. Myös meidän tehtävämme kristittyinä on etsiä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti totuutta. Jumala ei ole turhaan antanut meille aisteja ja järkeä. Jumala ei mene rikki kriittisenkään tarkastelun alla, vaan paremminkin sen kautta opimme näkemään sen, mikä on uskossa olennaista.

Oman uskon kilvoitukseni keskiössä on Katekismuksen ajatusten ympärille rakentuva kristillisyys. Katekismus on vanha alkukristillinen tapa summata se, mikä on kristinuskossa oleellista. Katekismuskristillisyys on Katekismuksen teemojen ”märehtimistä” läpi elämän. Oletko muuten koskaan elämässäsi uhrannut puolta tuntia (ei kestä kauempaa ja johdannon saa hypätä yli) lukeaksesi Lutherin Vähän katekismuksen (löytyy myös netistä googlaamalla)? Tiedätkö mitä on luterilaisuus? Katekismuksessa on sanottu kaikki, millä on luterilaisuudessa ja kristinuskossa merkitystä.

Petri Kasari

Siikalatvan seurakunnan vs. seurakuntapastori