Seu­ra­kun­nas­ta: Käy­tän­nön ohjeita Uudesta tes­ta­men­tis­ta

Paavali oli toimelias poikamies. Paitsi että hän oli sivistynyt, ehti hän matkustella paljon elämänsä aikana. Käännyttyään kristinuskoon hän opetti erinomaisen syvällisesti, Pyhän Hengen voimalla. Entisestä kristittyjen vainoajasta tuli Damaskoksen tien tapahtumien seurauksena julistaja Jumalan armosta. Hänen puheensa eivät jääneet vain teorian tasolle, vaan hän antoi aivan hyviä käytännöllisiä ohjeitakin. Näin hän kirjoitti Roomalaiskirjeessä, ensi sunnuntain lukukappaleen mukaan:

”Meillä on saamamme armon mukaan erilaisia armolahjoja. Se, jolla on profetoimisen lahja, käyttäköön sitä sen mukaan kuin hänellä on uskoa. Palvelutehtävän saanut palvelkoon, opetustehtävän saanut opettakoon, rohkaisemisen lahjan saanut rohkaiskoon. Joka antaa omastaan, antakoon pyyteettömästi; joka johtaa, johtakoon tarmokkaasti; joka auttaa köyhiä, auttakoon iloisin mielin.

Olkoon rakkautenne vilpitöntä. Vihatkaa pahaa, pysykää kiinni hyvässä. Osoittakaa toisillenne lämmintä veljesrakkautta, kunnioittakaa kilvan toinen toistanne. Älkää olko velttoja, olkaa innokkaita, palakoon teissä Hengen tuli, palvelkaa Herraa. Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä. Auttakaa puutteessa olevia pyhiä, osoittakaa vieraanvaraisuutta. Siunatkaa niitä, jotka teitä vainoavat, siunatkaa älkääkä kirotko. Iloitkaa iloitsevien kanssa, itkekää itkevien kanssa.

Olkaa keskenänne yksimielisiä. Älkää pitäkö itseänne muita parempina, vaan asettukaa vähäosaisten rinnalle.” (Room. 12: 6–16).

Moni näistä ”vinkeistä” kelpaa varmaan meillekin, vuotta 2019 aloitteleville suomalaisille. Toki tavoitteet eivät ole sieltä helpoimmasta päästä. Mutta kuitenkin! Rima täytyy elämässä asettaa sopivan korkealle, muuten ei ole mielekkäitä haasteita.

Sellaisena kuin olemme, rikki revittynäkin, jopa aivan kuin haavoille lyötynä, saamme aloitella tätä vuotta Jumalaan turvaten. Hänen valtakunnassaan on tilaa ja toivoa kaikille. Hyvää armon vuotta 2019!

kappalainen, Raahen seurakunta