Seu­ra­kun­nas­ta: Kun­nioi­ta isääsi ja äitiäsi

Kaksitoistavuotiaana Jeesus lähti vanhempineen Jerusalemiin pääsiäisjuhlille, kuten heillä oli tapana joka vuosi. Joosefin ja Marian lähdettyä paluumatkalle Jeesus jäi yksin temppeliin. Siellä hän kuunteli juutalaisia opettajia ja teki heille kysymyksiä. Vanhempien palattua etsimään Jeesusta Maria oli aluksi hänelle vihainen: Miksi teit meille tällä tavalla? Jeesus vastasi: Minun tulee olla kuuliainen Isälleni, siksi jäin temppeliin. (Lk 2:42)

Oliko Jeesus tottelematon? Ja kuka oikein oli hänen Isänsä? Joosef ja Maria kyllä uskoivat Jeesukseen, mutta eivät aina muistaneet, että hän oli Jumalan Poika. Hän oli jäänyt temppeliin, koska Jeesuksen oikea Isä Taivaassa tahtoi Jeesuksen olevan jatkuvasti tekemisissä Raamatun kanssa. Selitettyään asian, Jeesus palasi kotiin ja ”oli kuuliainen vanhemmilleen” eli kunnioitti heitä. Hän totteli 4 . käskyä: ”kunnioita Isääsi ja äitiäsi, jotta kauan eläisit ja menestyisit maan päällä”.

Lapsetkin voivat joskus olla vanhempien kanssa eri mieltä. Varsinkin jos vanhemmat eivät usko Jeesukseen, lapset voivat muistuttaa siitä. Kerran Sambiassa vierailin seurakunnassa, jonka lapset olivat perustaneet. Heidän vanhempansa eivät välittäneet Jeesuksesta. Lapset sen sijaan uskoivat, että Hän oli tie iankaikkiseen elämään. Näiden lasten esimerkin kautta monet vanhemmatkin löysivät tiensä kirkkoon.

Vanhempien kunnioittaminen tarkoittaa, että rakastamme heitä, tottelemme heitä ja autamme heitä uskomaan Jeesukseen. Jeesus opetti, että Hänen Isänsä on kaikkien lasten Isä (Mt 18:10) ja että lapsetkin ovat Jumalan sanansaattajia tässä maailmassa (Mt 21:16).

Kenialaisten lasten kanssa lauloin usein erästä pyhäkoululaulua, jonka olin oppinut lapsuuteni Keniassa. Siinä kysellään tytöiltä ja pojilta, äideiltä ja isiltä: Ymmärrätkö ja muistatko, että Jeesus rakastaa sinua?

Sinäkin voit kysyä näin äidiltä ja isältä. Sillä tavalla osoitat heille rakkautta ja kunnioitusta. Rakastaminen ja kunnioitus nimittäin kuuluvat yhteen.

vs. kirkkoherra