Seu­ra­kun­nas­ta: Py­häin­päi­vän sanoma kos­ket­taa koko Suo­mes­sa

"Autuaita ovat hengessään köyhät,

sillä heidän on taivasten valtakunta.

Autuaita murheelliset:

he saavat lohdutuksen.

Autuaita kärsivälliset:

he perivät maan.

Autuaita ne, joilla on vanhurskauden nälkä ja jano:

heidät ravitaan.

Autuaita ne, jotka toisia armahtavat:

heidät armahdetaan.

Autuaita puhdassydämiset:

he saavat nähdä Jumalan.

Autuaita rauhantekijät:

he saavat Jumalan lapsen nimen.

Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden vuoksi vainotaan: heidän on taivasten valtakunta.” (Matt. 5:2-10).

Ensi viikolla pyhäinpäivänä erityisesti kynttilät symbolisoivat poisnukkuneita rakkaitamme. Ne tekevät sitä sekä kirkon sisällä että hautausmailla, mutta myös kodeissa. Kirkkojen iltatilaisuuksissa luetellaan poisnukkuneiden rakkaiden nimiä.

Taivaan Isä tuntee jokaisen meistä nimeltä. Hän on meidät luonut ja antanut meille elämän lahjan. Hän tahtoisi pelastaa meidät kaikki.

Miksi syntiä sitten tarvitaan? Miksi ihminen yhä uudelleen epäonnistuu ihmissuhteissaan, itsensä ilmaisussa, elämän lahjan vaalimisessa?

Raamattu antaa tähän hyvin yksiselitteisen vastauksen. Maailmassa kilpailee kaksi voimaa, hyvän ja pahan vallat. Jumalan tahto on hyvä. Hän on lähettänyt Poikansa maailmaan tuomaan valkeuden. Hänen nimessään ja pyhässä veressään ihminen saa uskoa synnit anteeksi ja omistaa elämän sekä autuuden.

Pahan valta on vastakkainen. Se pyrkii sortamaan jokaisen tähän maailmaan Jumalan omana syntyneen ihmisen alaisuuteensa. ”Synti aina tarttuu ja matkan hitaaksi tekee”, olemme kuuleet sanottavan. Kuinka totta tuo lausahdus onkaan! Ja se perustuu Raamattuun.

Jumala ei vaadi meiltä keneltäkään täydellisyyttä. Hänen ainoa tahtonsa on se, että uskossa turvautuisimme Hänen valmistamaansa ansioon Jeesuksessa. Tätä kirkkauden evankeliumia julistetaan Jumalan armosta, niin kauan kuin on vielä hänen etsikonaikansa. ”Tänä päivänä jos te kuulette Hänen äänensä, älkää paaduttako sydämiänne.” Tässä on myös pyhäinpäivän evankeliumin ydinsanoma.

Pekka Tuomikoskiseurakuntapastori, Siikajoen alue