Sii­ka­joel­la kut­su­taan mukaan osuus­kun­taan – tavoite aloit­taa ensi keväänä

Maija Pitkänen on mukana Kuutostiimissä, jonka myymälä on Raahessa. Pitkästen Vesalan marjatilalla tuotetaan mehuja, hilloja ja marmeladia omista marjoista.
Maija Pitkänen on mukana Kuutostiimissä, jonka myymälä on Raahessa. Pitkästen Vesalan marjatilalla tuotetaan mehuja, hilloja ja marmeladia omista marjoista.
Kuva: Kirsi Junttila

Jos haluaa yrittäjäksi, mutta paperityö pelottaa, on osuuskunta oiva vaihtoehto.

Osuuskunta on jäsentensä omistama yritys, joka antaa mahdollisuuden toimia yrittäjämäisesti tai työntekijämäisesti. Työ tehdään aina osuuskunnan lukuun ja jäsen tekee sen kanssa työsopimuksen.

Omaa ideaansa pääsee toteuttamana pienelläkin pääomalla ja palveluja on helppo myydä, kun asiakkaalle voi jättää vain laskun, eikä palkanmaksun byrokratiaa. Osuuskunta hoitaa kirjanpidon, maksaa palkat, vakuutukset sekä sosiaali- ja eläkemaksut sekä järjestää työterveyshuollon.

Siikajoella Työtä, taitoa ja tukea -hankkeen tavoitteena on saada koolle sen verran väkeä, että ensi keväänä voisi perustaa monialaisen työosuuskunnan. Hanke kestää vuoteen 2022 saakka.

– Uskon, että onnistuu. Täällä on aktiivisia ihmisiä, luottaa hankkeen kokopäiväinen työntekijä Eija Leppäjärvi.

Hankkeessa kartoitetaan, millaisia palveluja alueen ihmiset tarvitsisivat. Kysynnän kynnykseksi saattaa nousta hinta, ja siihen Leppäjärvi etsii lääkettä kunnasta:

– Voisiko kehittää palvelusetelin? Se voisi olla Siikajoen oma malli palveluiden ostamiseen.

Vesalan marjatilan Maija Pitkäsellä on parinkymmenen vuoden kokemus osuustoiminnasta.

– Osuustoiminnassa parasta on se, ettei ole yksin, aina löytyy apu. Se olisi nuorille helppo tapa lähteä mukaan työelämään ja kokeilemaan yrittäjyyttä, hän toteaa.

Osuuskuntaan voi liittyä niin työssä oleva kuin työtönkin täysi-ikäinen. Kun jäseniä on yli seitsemän, on jäsenellä oikeus soviteltuun päivärahaan.