Lukijalta
Mielipide

Sii­ka­joen lukion lii­kun­nal­li­nen Haaste 112

Pyöräretkellä Saarikosken Hoikanrannantiellä. Milon tauko lenkillä, täydellinen kuvaustuokio ja sitten taas matkaan. Milon tauko lenkillä, täydellinen kuvaustuokio ja sitten taas matkaan. Kuva Sara Nurmiaro.
Pyöräretkellä Saarikosken Hoikanrannantiellä.
Pyöräretkellä Saarikosken Hoikanrannantiellä.
Kuva: Katja Rissanen

Haastoimme Siikajoen lukion opiskelijat ja opettajat liikkumaan pohjoisnavalta etelänavalle yhteensä 20 037 kilometriä 102:ssa päivässä.

Haaste 112 alkoi 2.11.2020 ja päättyi 11.2.2021. Päivämääristä kehittelimme haasteelle nimen.

Liikkua sai pyöräillen, kävellen, juosten, ratsastaen ja hiihtäen. Kaikkien kilometrit kerättiin ja laskettiin kyseiseltä ajalta yhteen. Keräys suoritettiin mobiilisovelluksella nimeltä Srava, johon luotiin Haaste 112-klubi. Stravaan mitattiin kilometrejä puhelimella tai älykellolla. Opiskelijat Jaakko Pirinen ja Veeti Alakärppä toimivat Strava- sovelluksen kouluttajina.

Haastetta lähti tavoittelemaan 54 henkilöä, joista matkan varrella noin 30 liikkui erityisen aktiivisesti.

Matkalla oli välietappeja, joiden tavoitekilometrit ja toteutumat olivat seuraavat: Ensimmäinen etappi oli 1.12. , tavoite 5697 km, toteutuma: 5516 km. Toinen etappi oli 19.12, tavoite 9233 km, toteutuma: 8640 km. Kolmas etappi oli 8.1., tavoite 13162 km, toteutuma: 12818 km. Finaali oli 11.2.  tavoite 20037 km, toteutuma: 20 178 km.

Syntyi Haaste 112-tarina, jossa saimme olla innolla mukana. Etäopetukseen siirtyminen haasteen alkutaipaleella ei lannistanut tekemistämme. Vahva ME-henki syntyi haasteen edetessä. Tallensimme päivittäin suorituksiamme ja kannustimme toisiamme. Lenkkitarinoiden myötä opimme jopa tuntemaan toisiamme paremmin. Tutuksi tulivat osallistujien lemmikit, suositut reitit ja suosikkilajit. Myös vastoinkäymiset kuten rikkoutuneet pyöränrenkaat ja suksisauvat, huonot kelit, vastatuulet, pakkaset ja lumipyryt kuuluivat tarinaamme. Niistäkin hymyssä suin selvisimme toisiamme kannustaen.

Eri viikoilla kerätyt kilometrimäärät vaihtelivat. Haasteen alussa olimme tavoitteesta edellä ja toisinaan jopa lähes 700 kilometriä jäljessä. Tämäkään ei saanut meitä luovuttamaan ja uskoimme pääsevämme yhteiseen tavoitteeseen. Jos joku piti huilitaukoa, toinen taas yllätti kilometreillään.

Kun finaalipäivä 11. helmikuuta vihdoin koitti, olimme tavoitteesta jäljessä noin 500 kilometriä. Tuo päivä oli sama, jolloin ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijamme palasivat lähiopetukseen ja järjestimme Back to School-tapahtuman. Se oli liikunnallinen päivä. Päätöksemme oli liikkua niin kauan, että tavoite on saavutettu, jopa puoleenyöhön asti. Jälleennäkemisen riemu, mukavat keskustelut, punaiset posket ja iloinen yhdessä touhuaminen ulkoliikunnan parissa oli mahtavaa. Kilometrejä kertyi paljon ja jo reilusti ennen puoltayötä olimmekin saaneet puuttuvat kilometrit kerättyä. Lopuksi vielä yhdessä jännittäen ja pizzaa syöden, laskimme päivän aikana kertyneitä kilometrejä ja huomasimme niiden riittävän.

Olimme siis päässeet tavoitteeseemme eli etelänavalle ja jopa vähän takaisin kotiinkin päin, 20 178 kilometriä! Se on mahtava saavutus, josta voimme olla ylpeitä- HYVÄ ME! Ilman jokaisen panosta tämä ei olisi ollut mahdollista.

Välietappipäivinä ja finaalipäivänä arvoimme Siikajoen lukion ja Ruukin Osuuspankin lahjoittamia pizzalahjakortteja sekä kaikkien osallistuneiden kesken että tavoitteessa pysyneiden kesken. Lopuksi arvoimme myös Siikajoen lukion ja Ruukin osuuspankin lahjoittamia lahjakortteja.

Tarkemmin matkaamme, reittejämme  ja etenemistämme haasteessa voi katsella Siikajoen lukion instagram- tililtä.

Kiitos kaikille mukana olleille!

Meri Sirkeinen ja Pekka Launonen