Sii­ka­joen­ky­län eläin­lää­kä­ri lak­kau­tus­lis­tal­la – pien­eläin­ten hoito kes­kit­tyy Raaheen

Siikajoen kunnan ainoa eläinlääkärin vastaanaotto on Siikajoenkylällä. Suunnitelma vastaanoton sulkemisesta tyrmistyttää kyläläisiä, eikä sitä purematta niellä.
Siikajoen kunnan ainoa eläinlääkärin vastaanaotto on Siikajoenkylällä. Suunnitelma vastaanoton sulkemisesta tyrmistyttää kyläläisiä, eikä sitä purematta niellä.
Kuva: Tiina Niinimaa

Eläinlääkärin vastaanotto Siikajoenkylällä on vaakalaudalla. Ympäristöterveydenhuollon ja eläinlääkinnän palveluja tuottava Kalajoen kaupunki aikoo keskittää pieneläinten vastaanoton Raaheen.

– Eläinlääkäreitä on neljä ja pieneläinpuoli on lisääntynyt. Jokaiselle eläinlääkärille tulisi olla työtilaa, toteaa ympäristöterveydenhuollon johtaja Inkeri Eronen Kalajoelta.

Raahen pieneläinvastaanotto toimii RAS:n tiloissa ja ne on remontoitu vuonna 2015 kahden eläinlääkärin tarpeisiin. Lisätilaa RAS tekisi noin 120 neliötä vanhasta laboratoriosta. Remontin ehtona on, että Kalajoki vuokraa tilan 10 vuodeksi.

Yhteistoiminta-aluelle ei saa laajennuksesta tulla lisäkuluja, joten Siikajoenkylän vastaanotto olisi suljettava. Toiminta Raahen uusissa tiloissa alkaisi 1.1.2021.

– Kaikkeen ei ole rahaa. Koronatilanteen vuoksi rahaa on entistä vähemmän, Eronen perustelee.

Alueella on neljä vakinaista kunnaneläinlääkäriä. Siikajoen toimipisteen sulkeminen ei vaikuta tuotantoeläinten hoitamiseen.

– Tuottajien asiaa tämä ei hankaloita, Eronen tähdentää.

Siikajoenkylän vastaanotolla ei ole röntgenlaitteita eikä leikkaussalia ja tilat alkavat olla peruskorjauksen tarpeessa. Eläinlääkäri on ottanut pieneläimiä vastaan aina sovittaessa.

– Siikajoenkylän vastaanottoa ei oleellisesti kehitetä. Pieneläinpuolella suurin kysyntä on Raahessa, joka on myös keskeisellä paikalla, Eronen sanoo.

Kalajoen perusturvalautakunta käsittelee esitystä elokuun aikana. Ympäristöterveydenhuollon asioita käsitellessä kokouksessa ovat mukana myös Siikajoen, Raahen, Pyhäjoen ja Merijärven edustajat. Siikajoen edustaja on Satu Nikola.