Sii­ka­lat­val­la lou­ku­tet­tu hil­jat­tain jo kolme kis­sa­po­pu­laa­tio­ta –Huoli kis­so­jen vi­rus­tau­dis­ta

Siikalatva
Pulkkilan koirahoitolan eläintenhoitaja Oona Koskela on huolissaan silloin tällöin ilmi tulevista kissapopulaatioista. Hoitolassa hoidettavana oleva Töppönen ulkoilee valjaissa. Kissaa ei saisi päästää koskaan vapaasti ulkoilemaan.
Pulkkilan koirahoitolan eläintenhoitaja Oona Koskela on huolissaan silloin tällöin ilmi tulevista kissapopulaatioista. Hoitolassa hoidettavana oleva Töppönen ulkoilee valjaissa. Kissaa ei saisi päästää koskaan vapaasti ulkoilemaan.
Kuva: Sari Kihnula

Siikalatvalla on hiljattain tarvittu apua kolmen, kymmeniä kissoja käsittäneen kissapopulaation loukuttamiseen. Pulkkilan koirahoitolan ja valvontaeläinlääkärin voimin loukutettiin 20 kissaa käsittänyt populaatio. Tapaukseen liittyi yksityiskohtia, joiden vuoksi kissat nukutettiin valvontaeläinlääkärin päätöksellä.

Toisessa kissalaumassa arvioitiin kissaihmisellä olevan noin 50 kissaa. Kissojen loukuttamiseen Pulkkilan koirahoitolan avuksi tuli Pohjois-Pohjanmaan hylättyjen pieneläinten tuki- ja sijaiskotiyhdistys PoPoPet ry joka on etsinyt kissoille sijaiskodit.

Kissoja on saatu kiinni jo 49, ja näyttää siltä, että kissoja on talossa enemmän kuin ennakkoon arvioitiin. Kissarakas henkilö suostui luopumaan kissoistaan, kun kuuli, että jokaiselle kissalle pyritään löytämään koti.

– Yleensä tällaisista tapauksista ilmoittaa valvontaeläinlääkärille joku kissojenomistajan läheinen tai naapuri ja pyytää apua. Eläinlääkäri käy katsomassa tilanteen ja tekee tarvittavassa kirjallisen päätöksen, kuinka toimitaan, kuvailee Pulkkilan koirahoitolan eläintenhoitaja Oona Koskela.

Isojen kissapopulaatioiden muodostuminen olisi ehkäistävissä, kun jokainen kissanpennun ostaja muistaisi käyttää kissansa eläinlääkärillä sterilisoitavana. Siikalatvan eläinlääkäri Daniel Marin kertoo, että toimenpide voidaan tehdä jo neljän kuukauden ikäiselle kissalle. Moni kissanomistaja leikkauttaa kissan samalla, kun käyttää sen noin puolivuotiaana rokotuksilla. Se olisi hyvä tehdä viimeistään ennen kuin kissa täyttää vuoden.

Kestilän vastaanotolla tehdään viikoittain kissojen sterilisaatioleikkauksia. Jos kissanomistaja on varaton, voi hän hakea avustusta kissan leikkauttamiseen Anteron Ystävät ry:ltä. Jos hakemus hyväksytään, maksaa yhdistys puolet kuluista. Kissojen leikkauttaminen palvelee myös eläintensuojelunäkökulmaa, kun luonnonarmoille jääviä pentueita ei synny.

Kissaihmisten huoli on herännyt myös Siikalatvalla, kun lokakuun lopulla julkistettiin tieto, että Haapaveden Rytkykylältä on varmennettu kollikissan olevan FIV-positiivisen.

Tautia vastaan ei ole rokotetta eikä parannuskeinoa. Taudin leviäminen voidaan estää vain pitämällä sairastunut kissa erillään muista kissoista.

– Kyseessä on helposti tarttuva tauti, jota meidän alueella ei ole todettu. Se, että ei ole todettu, ei tarkoita, ettei tautia olisi, toteaa eläinlääkäri Daniel Marin.

Läänineläinlääkäri Anitta Massisen mukaan kyseessä on yksi useista kissojen infektiotaudeista.

– Kyseessä ei ole lakisääteisesti vastustettava tai ilmoitettava eläintauti, joten tarkkaa tietoa sen esiintymisestä ei ole. Silti kaikkien kissojen etu on, että alueella ei liikkuisi kulkukissoja ja kissanpennut syntyvät aina toivottuina, jolloin niille on tiedossa koti.

Aiheesta lisää torstaina ilmestyvässä Siikajokilaaksossa.