Sii­ka­lat­val­la os­tet­tiin tänä kesänä kuu­sen­kerk­kää –Tänään tar­jol­la kou­lu­tus­ta kihokin poi­min­taan

Siikalatva/Rantsila
Patrik, Eevert ja Emmi Toppila ovat hankkineet pientä kesätienestiä kuusenkerkkiä Siikalatvan 4H-yhdistyksen ostopisteeseen keräten. Sisaruksista kerääminen on mukavaa puuhaa. Erityistä huolta täytyy pitää hygieniasta ja roskia ei saa astioihin varista. Emmi Toppila on hankkinut pientä kesätienestiä kuusenkerkkiä Siikalatvan 4H-yhdistyksen ostopisteeseen keräten. Kerääminen on mukavaa puuhaa. Erityistä huolta täytyy pitää hygieniasta ja roskia ei saa astioihin varista. Kuusenkerkät pakataan tiiviisti Kuusenkerkkiä Siikalatvan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Kaarina Männikkö pakkasi Toppilan sisarusten kerkkäsaaliin pakastamista varten.
Patrik, Eevert ja Emmi Toppila ovat hankkineet pientä kesätienestiä kuusenkerkkiä Siikalatvan 4H-yhdistyksen ostopisteeseen keräten. Sisaruksista kerääminen on mukavaa puuhaa. Erityistä huolta täytyy pitää hygieniasta ja roskia ei saa astioihin varista.
Patrik, Eevert ja Emmi Toppila ovat hankkineet pientä kesätienestiä kuusenkerkkiä Siikalatvan 4H-yhdistyksen ostopisteeseen keräten. Sisaruksista kerääminen on mukavaa puuhaa. Erityistä huolta täytyy pitää hygieniasta ja roskia ei saa astioihin varista.
Kuva: Sari Kihnula

Luonnonmarjojen rinnalle Siikalatvan 4H-yhdistys on laajentanut ostotoimintaa luonnonyrtteihin. Tänä kesänä ostetaan kuusenkerkkää ja kihokkia.

Ensimmäinen kuusenkerkät oli kerätty helteiden vauhdittamana parissa viikossa.

Varjoisasta kuusikosta kuuluu rasahduksia. Metsän kätköissä taskurahaa hankkimassa ovat Emmi, Patrik ja Eevert Toppila. Sisarukset vakuuttivat, että poimiminen on helppoa eikä vaadi erityistä harjoittelua.

Kolmikko hallitsee kerkkien keruun. Kun kolme litraa vetävät ämpärit ovat täynnä, kiirehtivät he Pulkkilassa kotinsa lähellä ostopistettä pitävän Siikalatvan 4H-toiminnanjohtaja Kaarina Männikön luo.

Siikalatvalla järjestettiin viime vuonna ensimmäisen kerran kuusenkerkkien keruukoulutus. Koulutuksen myötä luonnonyrteistä innostuttiin niin, että tänä vuonna oltiin liikkeellä hyvissä ajoin ja pystyttiin järjestämään Siikalatvalle kuusenkerkän ostopisteet.

Kaarina Männikkö kuvailee, että kerkkä on niin herkästi pilaantuva, että kerkät pitää säilöä viileään jo metsässä ja toimittaa keruupisteelle pakastettavaksi.

Kerkkien pakastaminen vaatii varta vasten niiden säilömiseen varatun pakastamisen. Ennen ensimmäisen erän pakastamista, pakastin puhdistetaan huolellisesti eikä siellä saa kerkkiä säilöttäessä olla muita elintarvikkeita.

Siikalatvan 4H-yhdistykselle kerkkien ostolla on tänä vuonna pieni taloudellinen merkitys, koska ostettava määrä on vielä vähäinen.

– Jos toiminta laajenee, voi sillä olla jatkossa merkitystä kuten puolukan ostolla, arvioi Karina Männikkö.

Yhdistys osti viime vuonna ensimmäisen kerran suolta kerättävää kihokkia. Kihokinkerääjiä oli viime vuonna vain muutamia, mutta yhdistys kokeilee uudelleen myös tämän luonnonyrtin välitystä. Poimijoille järjestetään koulutus 22.6. Piippolassa.

Juttu luettavissa kokonaisuudessa 18.6. ilmestyneestä Siikajokilaaksosta

FAKTA

Kuusenkerkän keräys

Siikalatvan 4H-yhdistys on ostanut ensimmäistä kerkkää joka toimitetaan edelleen ensimmäistä kesää kerkkää ostavan Oulun 4H-yhdistyksen kautta elintarviketeollisuudelle.

Kerkästä maksetaan tänä vuonna kuusi euroa kilolta.

Kerkkä on kuusen uusi vuosikasvain. Myyntiin menevä kerkkä saa olla enintään 7 senttimetriä pitkä. Kerkät kerätään vähintään 2 metrin korkuisista kuusikoista. Yhdestä kuusesta saa kerätä enintään kolmanneksen kerkistä. Kerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin.

Kuusenkerkistä valmistetaan muun muassa siirappia, sokereita, suoloja ja kuplivia juomia.

Piakkoin yhdistys aloittaa kihokin ostamisen. Poimijoille järjestetään koulutus 22.6. Piippolassa.

Myös kihokin poiminta vaatii maanomistajan luvan. Pyöreälehtikihokki on pienikokoinen lihansyöjäkasvi.