Pääkirjoitus
Tilaajille

Sii­ka­lat­val­la vakava tilanne

Viime viikolla siikalatvalaiset reagoivat kuntaan perustetun toimen täyttämisuutiseen. Kuluva viikko toi tiedon, että toimen täyttämispäätöksen tehnyt viranhaltija on irtisanoutunut virastaan.

Siikajokilaaksossa tehtiin radikaali päätös, kun hyvinvointi- ja viestintäpäällikön toimen täyttämisuutinen kommentteineen poistettiin lehden Facebookista. Kun keskustelu karkasi käsistä, oli poistopäätös ainoa ratkaisu, koska toimituksen resurssit eivät riittäneet päivitysten jatkuvaan valvontaan. Lehti on vastuussa myös some-kanavallaan käytävästä viestinnästä, vaikka kriteerit ovat siellä matalammat.

Tieto hallinto- ja talousjohtaja Seija Mäenpään eroilmoituksesta lisää Siikalatvan kunnassa jo olevaa henkilöstö- ja osaamisvajetta. Viranhaltija ei ollut ylittänyt valtuuksiaan toimea täyttäessään. Pohtia voi, olisiko valintaprosessista syntynyt palaute voitu estää, jos toimen täyttämisestä tiedottaminen olisi hoidettu kuten Mäenpään kanssa oli ennakkoon sovittu. Paikallislehdessä jäi uutisoimatta, keitä toimeen haastatellaan, koska tietoja ei lehteen toimitettu. Olisiko pieni uutinen, josta olisi käynyt ilmi, että haastateltavien joukossa on myös johtava luottamushenkilö, tuonut monien jälkikäteen kaipaaman tiedon valintaprosessin etenemisestä. Mahdollista on, että uutinen olisi johtanut haastatteluporukan laajentamiseen, kuten jälkikäteen on toivottu. Peiliin katsomisen paikka on myös kunnanhallituksella. Sotku olisi ollut ehkä estettävissä, jos toimen perustamispäätöksessä olisi nimetty haastattelutyöryhmä.