Sii­ka­lat­val­la voi lainata käyt­töön­sä mum­mo­pyö­rän –Työ­pa­jal­la kun­nos­te­tut pol­ku­pyö­rät ovat koot­tu­ja yk­si­löi­tä

Siikalatva/Piippola
Piippolan työpajan pyöräpajalla polkupyörien korjaajia ohjaava Ari Niemelä näytti, kuinka kevyesti monesta pyörästä koottu, kunnostettu polkupyörä kulkee. Pyöriä koristavat 3D-tulosteena tehdyt Siikalatvan kunnan logot. Piippolan työpajan pyöräpajalla polkupyörien korjaajia ohjaava Ari Niemelä näytti, kuinka kevyesti monesta pyörästä koottu, kunnostettu polkupyörä kulkee.
Piippolan työpajan pyöräpajalla polkupyörien korjaajia ohjaava Ari Niemelä näytti, kuinka kevyesti monesta pyörästä koottu, kunnostettu polkupyörä kulkee.
Piippolan työpajan pyöräpajalla polkupyörien korjaajia ohjaava Ari Niemelä näytti, kuinka kevyesti monesta pyörästä koottu, kunnostettu polkupyörä kulkee.
Kuva: Sari Kihnula

Piippolan työpajan pyörätelineessä tulevaa käyttöä odottaa neljä mummopyörää. Työpajan pyöräpajassa ohjaajana toimiva Ari Niemelä kuvailee pyörien olevan niin sanottuja keräilykappaleita. Parhaimmillaan yksi pyörä on voitu koota jopa viidestä pyörästä. Nämä yksilöt on päätetty lainata, maksutta siikalatvasten ja heidän kesävieraiden käyttöön. Lainaus tapahtuu Piippolan työpajan kautta pyörä varaten.

Työpajaohjaaja Jarkko Uusitalo muistelee, että alkuperäinen idea on lähtöisin Kärsämäen työpajalta, jossa jo muutama vuosi sitten tarjottiin maksutta kuntalaisten käyttöön kunnostettuja polkupyöriä. Siikalatvalla kohderyhmäksi valittiin myös kesävieraat, joilla voi olla kovakin into tutustua lähimaastoihin pyöräillen.

Pyöriä oli maanantaina vapaana vielä kolme kappaletta. Tällä hetkellä yksi pyörä on varattu Kestilään. Pyörä toimitetaan tarvittaessa lainaajalle, jos pajan henkilökunnalla on muutoinkin käyntiä samalla suunnalla. Pyörän saa maksutta käyttöönsä, kun sitoutuu pitämään sen kunnossa.

– Ajatus oli, että pyörää lainattaisiin muutamaksi viikoksi per lainaaja, mutta kysyntää on ollut pidempiaikaisestakin käytöstä. Pyörälle olisi tarvetta kesätyössä käyvälle. Laina-aika voi olla pidempikin kuin muutama viikko, jos pyörille tulee vain vähän kysyntää, miettii Uusitalo.

Pyörät on kunnostettu teknisesti toimiviksi ja varustettu tieliikennelain uudistumisen myötä pyörien lisävarusteina pakollisiksi tulleilla heijastimilla ja takavalolla.