Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­li­suu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Sii­ka­lat­van kunta sulkee pe­rus­kou­lu­jen, lukion ja esi­kou­lu­jen ovet ainakin vii­kok­si – Opetus ki­ri­tään kiinni ke­vääl­lä. Myös kan­sa­lais­opis­to­toi­min­ta kes­key­tyy

Siikalatva
Siikalatvan kaikkien peruskoukoulujen, esikoulujen ja lukioiden ovet pysyvät suljettuina lähiopetukselta ainakin alkavan viikon koronaviruksen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi.
Siikalatvan kaikkien peruskoukoulujen, esikoulujen ja lukioiden ovet pysyvät suljettuina lähiopetukselta ainakin alkavan viikon koronaviruksen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi.
Kuva: Arkistokuva Sari Kihnula

Siikalatvan kunnan johtavat virkamiehet, johtavat kuntapäättäjät ja kansanterveystyön johtava virkalääkäri Jari Tuunanen ovat päättäneet sunnuntaina pitämässään puhelinkokouksessa koulutyön keskeyttämisestä.

Lähiopetus kouluilla keskeytetään Siikalatvan peruskouluissa, esikouluissa ja lukiossa koronavirustartuntojen ennaltaehkäisemiseksi. Myös kansalaisopiston opintopiirit keskeytetään toistaiseksi.

Kunnassa ja kouluilla ei ole todettuja koronavirustartuntoja, vaan kyseessä on ennakoiva ja ennaltaehkäisevä toimi.

– Ei pystytä enää jäljittämään, mistä tauti on saatu, jos joku sairastuu. Moni on ollut reissussa. Halutaan toimia ennakoivasti, kuvailee Siikalatvan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Louet-Similä.

Voi olla, että jo alkavalla viikolla eduskunta päättää valmiuslain mukaisista toimista joka myös sulkisi koulut. Mikäli valmiuslaki ei tule voimaan, linjaa sivistyslautakunta torstai-iltana pidettävässä kokouksessa, jatkuuko koulutyö viikolla 13.

Louet-Similän mukaan Siikalatvan kunnan ei ole tässä vaiheessa mahdollista järjestää peruskoululaisille etäopetusta. Kunkin oppilaan oma opettaja tiedottaa Wilman kautta etätehtävistä. Sunnuntaipalaverissa näkemys oli, että jos koulut ovat suljetut vain viikon, kiritään oppimistavoitteet kiinni toukokuussa viimeisellä kouluviikolla, jolloin usein on ollut kevyempää opetusta. Jos valmiuslaki tulee voimaan ja koulut ovat pidempään kiinni, on mahdollista, että koulutyö jatkuu kesäkuussa.

– Siikalatvan lukiossa ei tulevalla viikolla järjestetä lähiopetusta, vaan opiskellaan itsenäisesti ja järjestetään etäopetusta. Tällä toimella pyrimme turvaamaan yo-kirjoitukset, toteaa Siikalatvan lukion rehtori Juha Arbelius sunnuntaina iltapäivällä antamassaan tiedotteessa.

Arbelius tarkentaa, että koulukuljetuksia ei järjestetä, joten kirjoituksiin osallistuvien on ilmoitettava mahdollisesta kyytitarpeesta koulusihteeri Niina Leiviskälle.

Viikonlopun aikana muun muassa Kaisa Louet-Similälle on tullut kyselyjä, voiko töihin mennä, kun on palannut juuri ulkomaanmatkalta. Vuodeosastolla tai vanhusten tehostetussa palveluasumisessa työskentelevät eivät voi palata suoraan töihin. Sen sijaan, jos sellaisessa työssä työskentelevä, joka ei töihin palatessaan vaaranna riskiryhmään kuuluvia, voi palata töihin, jos on oireeton, eikä ole ollut alueella joka tällä hetkellä määritetään riskialueeksi.

– Aina kun tullaan jostakin päin maailmaa on mahdollista, että saa tartunnan vaikka lentokentältä ovenkahvasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositus on, että turhaa kokoontumista vältetään. Kaisa Louet-Similä allekirjoittaa näkemyksen ja hoksauttaa myös nuorisolle, että kun nuokkarit ja koulut ovat kiinni, kannattaa myös kylällä kokoontumista välttää.

Louet-Similä näyttää myös itse esimerkkiä, ja kertoo perheensä päättäneen, että sukulaislapsen 6-vuotissyntymäpäiväkahveille ei lähdetty. Erikoissairaanhoidon- ja lääkinnällisen kuntoutuksen palvelupäällikkönä toimiva Kaisa Louet-Similä on siirtänyt omat toimistotarvikkeensa Mehiläisen Rantsilan vastaanotolta kotiinsa, jossa aikoo tehdä lähiajat etätöitä hoitaen Mehiläisen neuvontapalveluita ja vastaillen digi-klinikalle.

Hän vinkkaa, että kyläilyä kannattaa välttää, koska myös flunssaa on liikkeellä. Jos kyläilyreissulta ei saakaan tuliaiseksi koronaa, vaan tavallisen flunssan, on flunssan hiljattain sairastaneella heikompi vastustuskyky, jolloin virustauditkin tarttuvat herkemmin.

– Nyt kannattaa laittaa kaikki huba-vierailut pannaan, neuvoo Louet-Similä.

Artikkeliin lisätty 15.3. kello 16.25 Siikalatvan lukion osuus.