Sii­ka­verk­ko sel­vit­te­lee Py­hän­nän jat­ko­ra­ken­ta­mis­ta ja Kainuun puo­lel­le laa­je­ne­mis­ta – osuus­kun­nan säännöt vii­lat­tiin vas­taa­maan ny­ky­tar­pei­ta

Siikalatva/Rantsila
Siikaverkko Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Juhani Marttila ja varapuheenjohtaja Mikko Äijälä ovat olleet muun hallituksen mukana valmistelemassa osuuskunnan sääntöuudistuksen.
Siikaverkko Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Juhani Marttila ja varapuheenjohtaja Mikko Äijälä ovat olleet muun hallituksen mukana valmistelemassa osuuskunnan sääntöuudistuksen.
Kuva: Sari Kihnula

Vuonna 2014 valokuituverkon rakentamisen Pyhännälle ja Siikalatvalle aloittanut Siikaverkko Osuuskunta on saanut määrätietoisella työllä taloutensa entistä parempaan kuntoon. Varsinaisessa kokouksessa osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Juhani Marttilalla oli ilo esitellä osuuskunnan ensimmäinen selvästi ylijäämäinen tulos. 98 000 euron ylijäämän syntyyn on vaikuttanut muun muassa toimintojen ulkoistaminen ja lainojen korkotason alentamisneuvotteluissa onnistuminen.

Jäsenistö hyväksyi hallituksen valmistelemat sääntömuutokset. Muutokset eivät vaikuta osuuskunnan perustoimintaan, vaan Siikaverkko toimii kuten ennenkin rakentaen ja omistaen verkkoa.

– Vuosien aikana on huomattu semmoiset kohdat, jotka eivät ole parhaalla mahdollisella tavalla toimineet. Näitä on ollut muun muassa jäsenyyksien siirtoon liittyen ja niitä on nyt koitettu muokata sujuvammaksi. Itse osuuskunnan toimintaan ei tullut muutoksia.

Kevään ja alkukesän aikana on aloitettu tiedotushankkeet kuituverkon jatkorakentamismahdollisuuksien selvittämiseksi sekä Pyhännällä että Vuolijoen ja Otanmäen alueella sekä muilla Kajaanin läntisillä ja eteläisillä kylillä. Siikaverkon ensimmäisessä rakennusvaiheessa nopea nettiyhteys rakennettiin Tavastkengälle. Rakentamisen jatkomahdollisuutta on selvitetty Pyhännällä useampaan kertaan.

Pyhännällä kaksi isoa taloyhtiötä on tehnyt päätöksen, että ne liittyvät kuituun, mikäli rakentaminen Pyhännällä alkaa. Pelkästään taloyhtiöiden kuidusta kiinnostuminen ei ratkaise Pyhännän jatkorakentamista, vaikka sillä onkin iso merkitys.

– Lopullinen päätös tehdään liittymämäärän mukaan sekä sen mukaan, miten tukea rakentamiseen on saatavilla. Asiat selviävät syksyn aikana. Rakentaminen voisi alkaa jo 2021.

Pyhännällä esiselvityshanke päättyy heinäkuun lopussa ja Vuolijoen ja Otanmäen alueen helmikuussa 2021.

Artikkeli luettavissa kokonaisuudessaan 23.7. ilmestyneestä Siikajokilaaksosta.