Lukijalta
Mielipide

Siili on har­vi­nais­tu­va puu­tar­hu­rien apu­lai­nen

-
Kuva: M. Leskinen

Siili viihtyy hyvin ihmisten pihapiirissä, ja onkin iltaisin monelle omakoti- ja rivitalo-asujalle tuttu näky. Siili kuuluu hyönteissyöjiin jolle maistuvat kovakuoriaiset, toukat, madot, etanat, raadot, mutta myös käärmeet sekä linnun- ja hiirenpoikaset. Siileistä on siis puutarhureille paljon apua pistellessään tuholaisia suuhunsa.

Valitettavasti nykyiset epävakaat säät ja vilkas liikenne koettelevat siilejä, ja monin paikoin näitä tuhisijoita näkee entistä harvemmin. Lisäksi kotipihojen liian innokas hoito vahingoittaa joka kesä paljon siilejä: trimmerit tekevät pahaa jälkeä siilin kohdatessaan.

Tutki siis pensaat ja kasvusto tarkoin ennen trimmerin käyttöä vahinkojen välttämiseksi. Myös kemiallisten tuholaismyrkkyjen käyttö puutarhanhoidossa verottaa siilikantaa. Pyri mahdollisuuksien mukaan etsimään luonnonmukaisempia menetelmiä.

Siili on rauhoitettu eläin

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että rauhoitetun eläimen tahallinen tappaminen tai pyydystäminen on laissa kiellettyä. Kiellettyä on myös pesien sekä siilien ottaminen haltuun, siilin siirtäminen toiseen paikkaan tai muu tahallinen vahingoittaminen. 

Rauhoitettuja eläimiä ei saa tahallaan häiritä, etenkään niiden lisääntymisaikana. Niin mukava kuin ajatus siilistä lemmikkinä voisi ollakin, tämä on ehdottomasti kiellettyä: mitään luonnonvaraista eläintä ei saa ottaa lemmikiksi.

Ainoastaan silloin kun siili tarvitsee apua, sen saa ottaa kiinni ja toimittaa asiantuntevalle hoitajalle. Kuntoutumisen jälkeen siili on palautettava takaisin luontoon.

Eläinsuojeluneuvojien tietoon on tullut nykyisin myös valitettavan paljon tapauksia, joissa lapset ovat tahallisesti kiusanneet ja vahingoittaneet siilejä. Tämä johtuu varmasti usein silkasta tietämättömyydestä.

Aikuisten olisi hyvä kertoa lapsille että mitään elävää olentoa ei saa kohdella julmasti.

Siili tarvitsee välillä myös ihmisen apua

Sairasta, vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan.

Yleinen vastuu loukkaantuneiden eläinten auttamisesta on säädetty eläinsuojelulaissa. Jokainen joka näkee avun tarpeessa olevan luonnoneläimen, on siis velvoitettu auttamaan.

Jollet osaa tehdä muuta, niin soita ainakin apua. Ohjeita ja apua saa muun muassa Suomen eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoisilta eläinsuojeluneuvojilta:

Erityisesti säiden ääriolot koittelevat siilejä. Ruokaa on huonolla säällä vähän tarjolla ja ruuan hankinta vie kohtuuttomasti aikaa. Kylmällä, sateisella tai liian kuivalla säällä siilejä voi auttaa tarjoamalla niille lisäravintoa.

Hyvä ruoka-apu on esimerkiksi liotetut kissan- tai koiranraksut tai kissan märkäruoka.

Raikas vesikuppi kruunaa siilin aterian. Maito ei siileille sovellu vaan aiheuttaa ripulia, siilit kun saavat maidosta laktoosi-intoleranssioireita.

Siileistä on paljon iloa ja hyötyä pihapiireissämme. Kuinka mukava onkaan seurata niiden puuhasteluja.

Nautitaan siis sopuisasti yhteiselosta!

Lisätietoja siileistä löytyy muun muassa siili kiikarissa- sivustolta:

Eläinsuojeluneuvoja

SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto ry