Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Suden kar­ko­tus­lu­pa päättyi –Vor­nas­sa na­vet­ta­pi­han läpi juossut susi tal­len­tui vi­deol­le

Siikalatva

Rantsilaan häirikkösuden karkottamiseen poliisin myöntämä karkotuslupa päättyi puoliltaöin. Keskiviikkona aamupäivään mennessä Siikajokilaakson riistanhoitoyhdistyksen SRVA-miehet eivät olleet onnistuneet tekemään yhtään karkotusta.

– Ongelmallista on susien karkotus. Pitäisi kavereiden päivystää tien varressa. Yritystä on ollut, mutta sudet ja karkottajat kulkevat eri aikoihin, toteaa Siikajokilaakson riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Antero Niva.

Susihavaintojen määrä ei ole viime viikkoina kääntynyt laskuun. Niva kuvailee, kuinka kevääseen mennessä yhdistyksen alueelta oli tehty tänä vuonna reilut 70 susien jälki- tai näköhavaintoa. Nyt määrä noin 370 havaintoa.

Viime viikon tiistaina tehtiin susien jälkihavaintoja Rantsilasta Hyttikosken seudulla. Antero Niva oli porukan mukana laskemassa, että alueella oli temmeltänyt kahden suden lauma. Toinen lauma oli tullut Pulkkilan suunnasta käsittäen seitsemän sutta ja Rantsilan suunnasta tulleessa porukassa oli viisi tai kuusi sutta.

– Aika komian näköiset oli ison susilauman polkemat jäljet.

Piippolan seudun riistanhoitoyhdistyksen puolella Vornassa tallentui viime viikon torstaina kymmenen aikoihin lypsykarjatilan valvontakameroihin suden vierailu. Aamunavetalta tulossa ollut Virpi Saarikoski oli hetkeä aiemmin käynyt hevostarhassa. Valvontakameroiden kuvien perusteella joelta päin tullut susi pinkoi jäniksen perässä noin metrin päästä hevoshaan portista ja kulki myös tyhjillään olevan reuhusiilon läpi navettapihan kautta.

Video näyttää, kuinka jänis oli sutta nopeampi ja susi palasi navettapihan läpi takaisin toiselle puolen jokea.

Susien jälkihavainnot ovat vaikuttaneet lapsiperheen arkeen niin, että perheen erikouluikäistä lasta ei uskalleta päästää yksin ulos. Hevosen kanssa pihapiirissä ratsastava tytär kokee hevosen käyttäytyvän epänormaalisti ympärilleen pälyillen.

– Meillä oli tarkoitus rakentaa imettäjäpihatto, nyt joutuu miettimään, uskaltaako sitä rakentaa, Virpi Saarikoski miettii.