Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Susi hyök­käi­li naista ja koiraa kohden –Po­lii­sin käsissä suteen koh­den­net­ta­vat toi­men­pi­teet

Siikalatva/Rantsila
Susi tietää, vaan ei kerro, oliko tänään kyseessä tämä yksilö joka hätyytteli Kerälänkylässä naista ja koiraa. Tietä ylittävä susi kuvattiin toissa sunnuntaina puoliltapäivin Jylhänrannatiellä.
Susi tietää, vaan ei kerro, oliko tänään kyseessä tämä yksilö joka hätyytteli Kerälänkylässä naista ja koiraa. Tietä ylittävä susi kuvattiin toissa sunnuntaina puoliltapäivin Jylhänrannatiellä.
Kuva: Sari Mikkola/Arkisto

Poliisipartio kävi tänään varmistamassa jälkien perusteella Kerälänkylästä kymmenen aikoihin aggressiivisesta sudesta tehdyn ilmoituksen.

Tällä hetkellä poliisi miettii mahdollisia toimenpiteitä sutta kohtaan. Toimenpidelistalla on muun muassa suden karkottamismahdollisuus.

Siikajokilaakson riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Antero Niva arvelee, että mahdotonta ei ole, että viime viikkoina toistuvasti Rantsilassa, kahta puolta Siikajokea näyttäytyneen ja pihapiireihin käynneistään jälkiä jättäneen suden poistamiseen saataisiin vahinkoperusteinen kaatolupa.

Virkavalta kutsuttiin tänään Rantsilassa apuun, kun koiraa pellolla, noin sadan metrin päässä pihasta ulkoiluttamassa ollut nainen oli havainnut suden.

Susi oli käyttäytynyt aggressiivisesti ja hyökkäillyt naista ja koiraa kohden, mutta kääntynyt pois naisen melutessa ja huitoessa sutta karkottaakseen.

Rantsilassa myös Savalojalla on tehty useamman yön jälkeen havaintoja pihapiirissä eläinsuojassa käyneen suden jäljistä.

– Ei tämä tämmönen peli vetele. Jos haluaa, ettei mitään ikävää tapahdu, jotain on tehtävä, toteaa Antero Niva.

Antero Niva vertaa susikannan kehittymistä joutsenten yleistymiseen.

– Suomessa oli vähän joutsenia, nyt niitä on paljon ja, jos menet lähelle joutsenta, käyvät ne päälle. Sama tilanne on ollut susien kanssa, vähäset sudet ovat olleet ihmisarkoja. Nyt niitä on paljon ja arkuus on poissa.

Tassu-järjestelmään päivittyneet susitiedot eivät Nivan huolta vähennä. Esimerkiksi Rantsilassa Kärsämänkylän ja Nelostien välissä on viiden suden lauma, Haapaveden ja Nivalan perukalla on 11 suden lauma ja Piippolassa seitsemän suden lauma.

– Kyllä varovainen saa olla lasten kanssa tällä hetkellä asuipa melkein missä tahansa. Havaintokarttaa, kun on katsonut, joka puolella on susihavaintoja, huokaa Antero Niva.