Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Kolumni

Su­si­kan­taa voitava vä­hen­tää

Alueellamme pyörii useita susilaumoja, mikä näkyy riistakameroissa konkreettisesti. Susien määrä näyttää ”räjähtävän käsiin”, mikä tulee esiin usein ihmisten puheissa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) tekee kaiken mahdollisen kannanhoidollisen metsästyksen sallimiseksi EU:n byrokratiassa. Susi ei todellakaan ole Suomessa uhanalainen laji. Venäjän puolelta vierailee useita susilaumoja päivittäin. Rajavartiolaitoksen seurannasta tämä on hyvin todennettavissa.

Monet tuttavat ovat esittäneet, että susien siirtoja pitäisi tehdä pääkaupunkiseudulle ja etelän keskuksien läheisyyteen yleisen tietoisuuden lisäämiseksi susikannan kasvusta. Näyttää nimittäin siltä, että kehäkolmosen sisäpuolelta annetaan susimäärästä lausuntoja todellisuutta vastaamattomalla tavalla. Hirvikanta on pienentynyt ja kaatolupien määrä samoin, jonka sopivasta määrässä on aina yhteensovittamista. Hirvien aiheuttamat taimikontuhot harmittavat metsänomistajia. Toisaalta liikenneonnettomuudet ovat pienentyneet. Metsästäjänä ja metsänomistajana kannatan tasapainoa hirvien määrässä. Susikannan pienentäminen sitä vastoin on välttämätöntä.

Sitten toiseen asiaan. Vierailimme viikko siten kansanedustajien kanssa Lamujoen perhekodissa. Tapio Siekkinen on pitänyt käytännönläheisesti esillä lastensuojelulain ongelmia ja hoitanut yrityksessään asioita ”rajat ja rakkaus ” -periaatteella. Käynti oli vaikuttava ja lupasimme viedä lainsäädännön muutostarpeista eteenpäin käytännön palautteen pohjalta.

Samaan päivään sisältyi myös kuntavierailu Pyhännällä, joka on erinomaisella tavalla hoitanut elinkeinopolitiikkaa jo vuosikymmeniä. Kävimme tutustumassa Salvos Oy:öön ja sen laajennushankkeeseen. Alueemme kannalta hyödymme jokaisesta uudesta työpaikasta, riippumatta mihin kuntaan ne sijoittuvat. Pyhännän elintarvikeyrityksille oleellinen asia on toimiva vesihuolto. Lupasin edistää Pyhännän tärkeitä vesihuoltohankkeita. Alueen kannalta tärkeä on turvata Luonnonvarakeskuksen Ruukin tutkimustoiminnan jatkuvuus. Ministeri Jari Leppä onkin pysäyttänyt esitetyt keskittämissuunnitelmat. Teen ensi vuoden budjettiin talousarvioaloitteen turvepeltojen hiilidioksiditutkimuksen lisärahoitukseen.

Hyvää syksyn jatkoa Siikajokilaakso -lehden lukijoille ja jahtionnea hirvenmetsästäjille.