Ta­pah­tu­ma­ri­kas vii­kon­lop­pu alkoi Sii­ka­lat­val­la – per­jan­tai­na voi kokea taide-, mu­siik­ki- ja sau­na­elä­myk­siä

Siikalatva
Siikalatvan Superviikonloppu alkoi torstaina Soiva Siili -duon keikalla varhaiskasvatusikäisille Rantsilassa.
Siikalatvan Superviikonloppu alkoi torstaina Soiva Siili -duon keikalla varhaiskasvatusikäisille Rantsilassa.
Kuva: Sari Kihnula

– Idea tuli minulle, kun selvisi, että aika monet kesätapahtumat oli peruttu. Koska elokuulle oli tiedossa jo erilaiset koronaohjeistukset, heräsi idea, jos olisi yksi viikonloppu, jolloin joka kylällä vähän tapahtuisi. Tämä korvaisi hieman sitä, että perinteiset kyläpäivät on peruttu, kuvailee Siikalatvan kunnanjohtaja Pirre Seppänen.

Tapahtumat järjestetään pääosin ulkona ja oletettavasti suurta väen ryntäystä tilaisuuksiin ei tule ympäri Suomen.

– Ulkona kun ollaan, yleisesti on helpompi pitää väliä muihin ihmisiin ja huolehtia hygieniasta niin, että tilaisuuksissa voi olla turvallisin mielin, Seppänen pohtii.

Superviikonloppu starttasi torstaina, jolloin avautuivat taidenäyttelyt Kestilän ja Piippolan kirjastoissa sekä Piippolan kunnantoimistolla. Kestilän kirjastossa on esillä Saimi Rintalan Muistojen kuvia-näyttely ja Piippolan kirjastossa on Martti Jestilän taidetta työnimellä Gerberoita Sallalle.

Yleisötapahtumien sarjan aloitti Rantsilassa Gananderin koulun pihapiirissä esiintynyt Soiva Siili -duo. Iltapäivällä vietettiin lähiliikuntapaikan avajaisia. Torstain ja perjantain kuluessa paikalliset musikantit vierailevat ilahduttamassa palvelutaloissa.

Perjantai on Piippolassa musiikkipainotteinen päivä: iltapäivällä Vatulat Akat laulattavat kansanlauluja Väinölän jokiterassilla ja illalla Viitainahon museopihassa musisoi Vääräniemi & Piiponniemi. Paikalla on kyläyhdistyksen järjestämä kahvio. Huonolla säällä tapahtuma järjestetään Piippolan kunnantoimistolla.

Illalla on mahdollisuus tutustua naisten ja miesten omissa saunavuoroissa, pientä korvausta vastaan, ROM Rantsilan meijerin saunaan. Meijerin terassi on auki yöhön saakka.

Viikonloppuna kirjastot ovat kiinni, mutta Piippolan kunnantoimistolla voi ihastella useamman taiteilijan taidetta ja piipahtaa myös Päivänsäteen kahviossa, joka on avoinna koko loppuviikon.

Päiväsaikaan Piippolan nuorisoseuran pihapuistossa voi lauantaina ja sunnuntaina ihastella piipposen Elina Karimäen käsittelemättömiä luonnonvalokuvia. Myös Ganandertalon taidenäyttely on avoinna sekä lauantaina että sunnuntaina, vaikka Rantsila-seuran taidenäyttelyn kesäkausi on jo ohi.

Ennakkoilmoittautuminen on jo päättynyt Sipolassa kolmannen kerran järjestettävään Farmijuoksuun. Maatilanmiljööseen voi tulla seuraamaan päivän kestävää tapahtumaa myös yleisönä. Tapahtumaan on ilmoittautunut 200 kisaajaa.

Sunnuntaina tapahtuu Pulkkilassa, jossa Pulkkilan seura järjestää Museopiknikin. Lapsille on luvassa museomiljöössä museopolku ja diasatu. Väkeä on kutsuttu osallistumaan kansallispukuihin pukeutuneina eli tuulettamaan kansallispukujaan.

Kello 17 selviää Vornan venesatamassa, kuka on 2020 Uljuan vedon voittaja. Kilpailijat lähtevät vesille aamupäivällä.