Tas­ki­lat läh­te­vät lauan­tai­na vesille puo­lus­ta­maan Uljuan vedon viime vuo­tis­ta voittoa – ko­ke­mus­ta Ul­jual­ta vuo­des­ta 1984 lähtien

Siikalatva/Pulkkila
Jari Taskila ohjasi tottuneesti venettä Uljuan tekojärvellä. Tiitus Taskila laittoi kolme vetouisteluvapaa pyyntiin. Uljuan vetouistelukisassa saa veneessä olla enintään kuusi vapaa. Jari Taskila ja Tiitus Taskila laskivat veneen vesille Vornan venesatamassa. Jari Taskila on seurannut Uljuan kalakannan kehitystä teini-ikäisestä lähtien. Perhe pysyy kalassa hyvin. Yhteinen  herkku on kylmäsavustettu hauki. Lokit saavat osansa katiskaan uineista ahvenista. Tiitus ja Jari Taskila viettävät Uljuan tekojärven maisemissa vapaa-aikaa niin kesällä kuin talvella. Taskilat pyytävät katiskoilla ruokakalaa ja syöttikalaa talven madekoukkuihin. Jari Taskila esittelee vetouistellen Uljuan tekojärvestä napattua haukea. Jari Taskila ohjasi venettä, kun Tiitus Taskila esitteli vetouistellen Uljuan tekojärvestä napattua haukea.
Jari Taskila ohjasi tottuneesti venettä Uljuan tekojärvellä. Tiitus Taskila laittoi kolme vetouisteluvapaa pyyntiin. Uljuan vetouistelukisassa saa veneessä olla enintään kuusi vapaa.
Jari Taskila ohjasi tottuneesti venettä Uljuan tekojärvellä. Tiitus Taskila laittoi kolme vetouisteluvapaa pyyntiin. Uljuan vetouistelukisassa saa veneessä olla enintään kuusi vapaa.
Kuva: Sari Kihnula

Oululaisen Jari Taskilan sukujuuret ovat syvällä Uljuan rantamaisemissa. Äidin kotipaikka Koivula jäi Uljuan penkan taakse allasta rakennettaessa. Isovanhemmat ostivat uudeksi kodikseen pienen mökin, josta tuli Jarin perheen vapaa-ajanpaikka 1984.

Uljuan veto -uistelukilpailun lähestyessä Jari Taskila ja hänen poikansa Tiitus Taskila ovat jättäneet heille mieluisan jiggailun eli ahventen ongella tai pilkillä narraamisen vähemmälle ja treenanneet vetouistelutaitojaan. Miehet lähtevät kilpailuun puolustamaan viime vuoden voittoaan. Ensimmäisessä kisassa he olivat toisia ja toissa vuonna kuudensia.

– Siinä ajassa mitä minä olen tämän järven kalakantaa seurannut, kanta on vahvistunut koko ajan ja kalojen keskikoko on kasvanut. Haukea ja ahventa on hyvin, kuvailee Jari Taskila.

Matikkakanta notkahti välillä siitä mitä se oli pitkään altaan valmistumisen jälkeen, mutta nyt näyttää, että kanta on virkistymässä.

– Viime talvena saatiin ihan mukavasti matikkaa.

Järveen on istutettu arvokalaa, mutta Taskiloiden pyydykset ne ovat onnistuneet välttämän.

– On saatu kaksi kirjolohta, taimenia ei yhtään ja yksi pieni kuha, ynnää Jari.

– Kalat eivät ole sattuneet meidän kohdalle, arvelee Tiitus.

Vornan venesatama on sunnuntaina jo neljännen kerran Uljuan veto-uistelukilpailun tapahtuma-areenana.

– Uljuan vetouisteluun lähtiessä ei tarvitse olla kymmenien tuhansien välineitä, vaan tavallisella veneellä ja kahdella vavalla, kuka tahansa voi voittaa. Sen takia on vapamäärä rajoitettu kuuteen ja viisi isointa kalaa voittaa pääpalkinnon, kertoo tapahtumajärjestäjänä Uljuan kalastusyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Varpainen.

Vetouistelukisan pääpalkinto on tällä kertaa 2 000 euroa. Ilmoittautumisaika päättyi heinäkuun loppuun, mutta ilmoittautua ehtii vielä paikan päällä kilpailuaamuna.

Onnistuivatko Tiitus ja Jari Taskila uusimana voittonsa, selviää Vornan venesatamassa sunnuntaina kello 17 maissa, kun vetouistelukilpailun palkinnot jaetaan.

Juttu luettavissa kokonaisuudessaan 13.8. ilmestyneestä Siikajokilaaksosta.