Kolumni

Tie­tä­jät iän­ikui­set tai­ta­jat ajan­mu­kai­set

Olen jälleen harhautumassa menneisyyden poluille. En omille jäljilleni, vaan paljon minua ennen eläneitten pariin. Heihin minä aika ajoin luon ajatukseni, tarinoitaan kaiholla keräilen, kiinnolla kuuntelen.

Se on kuin leima, joka on minuun lyöty: loppumaton kiinnostus tonkia esille ihmisiä, tilanteita ja tunnelmia. Tapahtumia liki omaa kasvualustaani kymmeniä, jopa satoja vuosia sitten.

Vetäydyn siis kahdeksi kuukaudeksi pois toimittajan roolista ja siirryn työstämään Siikalatvan kunnan hallinnoimaa Hätämaan Tietäjä -hanketta.

Hätämaasta, eli Juho Luomajoesta kerrottujen tarinoiden joukossa on rutkasti sellaisia, joissa häädetään loitsuin ja säikäytyksin näkymättömiä: piruja, hulluksi tekijöitä, lapsen itkettäjiä sekä muita pahojaan tekeviä. Siis sellaisia henkiolentoja ja pahoja silmiä, joita ei nykyihmiselle ole olemassa, mutta joita kuitenkin esiintyy elokuvissa ja pelimaailmoissa. Puheenparteenkin on saattanut jäädä jäänne vanhan kansan uskomuksista ja huomaamattaan mainitsee kaikenlaista pahaa aiheuttavan olennon. "Lempoko se tuokin tuohon lähetti? Mistä lemmosta se tuokin tänne tupsahti?"

Noita näkymättömyyksiä oli esi-isillemme olemassa lukemattomia, kullakin omat tarkoitusperänsä, niin hyvät kuin pahat. Osa niistä aiheutti sairauksia, osa muuta ikävää.

Koska lääkärit olivat harvassa, pyydettiin avuksi tietäjiä. Heitä käytettiin myös mysteeritapauksissa, esimerkiksi kadonneitten ihmisten tai tavaroiden hakemisessa, jopa rikoksien selvittämisessä. Perustuipa tietäjyys sitten oikeisiin parantajankykyihin, silmänkääntötemppuihin tai suggestioon, Hätämaa oli aikansa kuuluisuus. Hänen luokseen tultiin kaukaa, ja usein sokea isäntä tiesikin ennalta tulijoittensa asioiden luonteen.

Luomajoesta kerrottuja tarinoita kerättiin kirjaksi jo 1970-luvulla. 2000-luvun alussa harkittiin jopa Hätämaan perintöön pohjautuvan sauna- ja luontaishoitolan perustamista Leskelään. Nyt tietäjän jäljillä ollaan jälleen.

Vaikka elämmekin ajassa, jossa totta on vain tieteellisesti todistettu ja näkyväksi tehty, ei Siikalatvan kunnan hallinnoiman näyttelyhankkeen tarkoituksena ole todentaa tietäjän kykyjä. Aikalaistensta meille perinnöksi jättämät tarinat riittävät siihen, olivatpa ne miten hullulta kuulostavia tahansa.

Nyt tavoitteena on tuoda maankuulusta miehestä, hänen toiminnastaan sekä ajasta reilu vuosisata sitten näytille asioita, jotka olivat meidän esi-isillemme päivänselviä, mutta meille perin outoja, jopa naurettavia.

Vaikka aihe on pitkälti loppuun tongittu, niin aina on toivoa löytää jotain uutta. Olisi hienoa löytää sieltä tunkkaisten tarinoiden keskeltä jokin tuore tuulahdus.

Eli jos kellään on Hätämaahan liittyvää tietoa, valokuvia tai muisteluksia, kaikki on tervetullutta!

Yhteys vain Siikalatvan kunnan kulttuuritoimeen tai minuun: anna.hameenaho@siikalatva.fi