Lukijalta
Mielipide

Toimiva kou­lu­kam­pus Piip­po­laan

Siikalatvan kunta vastaa vastineessa viime viikolla Siikajokilaaksossa julkaistuun Jedu Piippolan toimitilojen kampukseksi muuttamista koskeneeseen kirjoitukseen.
Siikalatvan kunta vastaa vastineessa viime viikolla Siikajokilaaksossa julkaistuun Jedu Piippolan toimitilojen kampukseksi muuttamista koskeneeseen kirjoitukseen.
Kuva: Sari Kihnula/arkisto

Valtuusto teki 16.12. kokouksessaan päätöksen Siikalatvan kunnan kouluverkosta. Se on jo itsessään merkittävä askel, että tiedämme, mihin suuntaan yhdessä kuljemme. Päätöksen pohjana oli paljon tietoja ja arvioita vaikutuksista sekä kustannuksista, vaikka koskaan ei voida kaikkea ennustaa etukäteen. Päätöksellä syntyy kuntaan kaksi uutta alakoulurakennusta. Se on iso investointi kunnan lapsiin ja opetukseen, mutta tarkoittaa myös taloudellista panostusta.

Uusi yläkoulukin olisi epäilemättä ollut hieno asia, mutta Jedun Piippolan rakennuksen ostaminen ja toimintojen keskittäminen sinne on paitsi taloudellisesti järkevää niin myös sisällöllisesti mahdollisuus. Kevään aikana täytyy tehdä paljon, mutta olen optimistinen, että järkevällä suunnittelulla voimme saada tilat toimimaan kaikille osapuolille. Puheet Jedun lähtemisestä ovat ainakin pitkälti ennenaikaisia. Jedun johto on sitoutunut siihen, että toiminnot säilyvät Piippolassa ja toisen asteen koulutusta kehitetään nyt yhteistyössä kunnan kanssa.

Jedulla on ollut iso kiinteistöomaisuus, mutta Piippolan toimipiste on kuntokartoituksen 2020 mukaan ollut hyvässä hoidossa ja yksi heidän parhaista oppilaitoksista. Mikään kiinteistö, uusi tai vanha, ei kuitenkaan ole riskivapaa. Tarvittavat tutkimukset tullaan tekemään myös ennen kauppaa. Jedu tarvitsee jatkossakin työsaleja, niihin ei ole tarkoitus remontoida luokkia. Rakennus on kokonaisuudessaan iso ja hyvällä suunnittelulla sinne järjestyy alakoululaisillekin oma osio, joka takaa rauhaa ja turvallisuutta. Remontti tehdään niin, että tarpeelliset tilat järjestetään mutta budjettia seurataan. Henkilöstöä tullaan kuuntelemaan suunnittelussa, joka tullaan tekemään arkkitehtitoimiston toimesta. Tilajakoa ei kuitenkaan kannata miettiä nykyisen vuokrauksen pohjalta, sillä kunnan omistuksessa tilojen yhteiskäyttöä parannetaan ja ala- ja yläkoulun tilat suunnitellaan heidän tarpeilleen.

Yhteinen koulukampus Piippolassa luo monia mahdollisuuksia. Tilat ovat monipuolisempia kuin perinteiset peruskoulujen rakennukset ja tämä mahdollistaa peruskoululaisillekin uudenlaista oppimista ja uusia valinnaisaineita. Jedulla on myös erilaisia teknisiä- ja medialaitteita, joita kuntakin pääsee hyödyntämään. Lisäksi auditorio- ja liikuntatilat ovat mainiot. Opettajien yhteiskäyttöä lisätään yläasteen, lukion ja Jedun välillä. Isompi koulukokonaisuus on henkilöstön, kiinteistönhuollon ja tukipalveluiden resurssoinnin kannalta järkevämpi. Vaikka huomioitaisiin kasvavat kuljetuskustannukset, niin kiinteistö- ja henkilöstökustannukset tekevät ratkaisusta nykyistä edullisemman ja se on kunnan taloudenpidon etu.

Vetovoimainen koulukampus on nyt meidän yhteinen asiamme. Pian alkaa lukion yhteishaku ja toivomme paljon uusia lukiolaisia Piippolaan. Hieno mahdollisuus tämä on myös yläkoululaisille, joille suunnitellaan entistä monipuolisempia sisältöjä. Tärkeää on myös, että ammatillisen koulutuksen jatkuminen on kunnassa turvattuna.

Pirre SeppänenSiikalatvan kunnanjohtaja