Pääkirjoitus

Toinen aalto on täällä

Kasvosuojuksen käyttö kannattaa ottaa vakavaan harkintaan, vaikkei jokivarren kunnat ole vielä THL:n koronalistalla.

Muuan viikko vierähti, ettei paljon tarvinnut koronaviruksesta kirjoitella. Tilalle muuttui radikaalisti Suomen yleisimmän lomakuukauden, heinäkuun päätteeksi. Väki innostui taas ulkomaanmatkailusta, mikä muun muassa näkyy taas valtakunnallisessa koronatilastossa. Myös lähialueella on tapahtunut, sillä esimerkiksi Raahe nousi elokuun alussa ensimmäistä kertaa THL:n tilastoihin, eli paikkakunnalla todettiin yhteensä viides tartunta.

Valtakunnallisesti tilanne on huolestuttava, sillä esimerkiksi Turkuun laskeutui tällä viikolla matkustajakone, jonka kyydissä oli ainakin 26 koronaviruksen kantajaa, joista osa jatkoi matkaansa pitkin Suomea.

Huolestuttavaa on sekin, että lentokenttien koronaviruksen testauspisteet ovat osoittautuneet varsin harvaksi pyydykseksi. Esimerkiksi Siikajokilaakson tietoon on saatettu sellainen tapaus, ettei Floridasta maahan saapunutta huonosti voivaa miestä suostuttu Helsingissä pyynnöstä huolimatta testaamaan, koska häneltä puuttui oleelliset koronaviruksen oireet.

Tilanne on erikoinen, sillä jo heinäkuussa Floridassa todettiin yli 15  000 koronatapausta päivässä. Samalla herää kysymys myös siitä, että kuinka moni saapuu ulkomailta Suomeen, ilmoittaa itsensä taudista huolimatta oireettomaksi, ja jatkaa ilman testausta muina miehinä tai naisina matkaansa?

Paniikkia ei pidä lietsoa tälläkään kertaa, mutta tarkkana on syytä olla. Meidän etumme on nyt ja jatkossa se, että asumme harvassa, käytämme arjessa vähän julkisia kulkuneuvoja. Terve järki on syytä pitää edelleen mukana mentiin sitten kauppaan tai ravintolaan. Kasvosuojus saattaa näyttää hassulta ja tuntua pitkään käytettynä epämiellyttävältä, mutta lähiviikkoina ne saattavat olla tarpeen myös meillä.

Juha Honkala